Cum să iei DECIZII importante în Viață în condiții de Stres și Incertitudine

Despre decizii importante în viata, luarea deciziilor și importanța luării deciziilor corecte, puterea și capacitatea de a lua decizii, mi e greu sa iau decizii.

Să înțelegem cum stresul afectează luarea deciziilor și cum să facem un pas important într-o situație de incertitudine pentru a ne regăsi puterea și capacitatea de a lua decizii.

Din cauza stresului, o persoană poate pierde controlul și fie poate acționa impulsiv, fie „îngheța” și nu face nimic.

În condiții de stres, oamenii au adesea abilități de gândire critică reduse și toate posibilitățile sunt simplificate până la extremele „totul sau nimic”.

În plus, incertitudinea în sine poate fi un factor de stres și poate provoca teamă și panică în oameni.

Cum să iei decizii în condiții de stres și incertitudine

cum sa nu iti fie greu sa iei decizii in situatii de stres si criza

1. Încearcă să te calmezi cât mai mult posibil. Stresul poate face ca amigdala, regiunea creierului care reglează emoțiile, să lucreze peste program. 

Va începe să interfereze cu activitatea cortexului prefrontal al creierului, care este responsabil pentru gândirea critică. 

Pentru a evita extremele sub formă de impulsivitate și inacțiune, trebuie să încercați să vă stabilizați starea emoțională.

2. Nu amânați să luați o decizie până când sunt disponibile mai multe informații.

A dori mai multe informații este un lucru bun. Dar așteptarea și colectarea mai multor date implică un cost - lipsa unei soluții. Mai ales dacă aceste informații se referă la procese globale pe care nu le poți influența. 

Dorința de a verifica datele de zece ori și de a întârzia luarea unei decizii până când vești mai pozitive poate fi o formă de amânare și un răspuns la stres. 

3. Luați decizii reversibile. În caz de urgență, există riscul să luați o decizie emoțională și neconformă. Gândește-te la mai multe opțiuni pentru ca atunci când primești informații noi, să poți schimba traiectoria deciziei tale. 

4. Verificați informațiile. Nu vă bazați pe date neconfirmate, reflectați critic asupra experienței prietenilor și rudelor.

5. Consultați diferiți oameni. Situațiile incerte sunt în mod inerent ambigue și ambigue. Discutați situația dvs. cu oameni în care aveți încredere. Acest lucru vă permite să obțineți o imagine mai completă. 

În plus, însuși actul de a-ți spune planul cu voce tare unei alte persoane îți va permite să-l privești diferit. 
MAI POTI CITI