Listă ALIMENTE pentru MEMORIE și concentrare. Alimente care refac creierul și îl regenerează.

Vezi ce nu trebuie să lipsească din dieta pentru îmbunatătirea memoriei și atenției, top cele mai bune alimente care refac creierul, alimente pentru regenerarea creierului și o memorie excelentă.

Top cele mai bune aleimente pentru memorie și concentrare recomandate pe forumurile de nutriție sănătoasă


Nucile contin grasimi monosaturate, care mentin arterele curate si cresc nivelul serotoninei, hormonul fericirii. Doza zilnica recomandata de nuci pentru a pastra un aport caloric echilibrat este de 30 mg (aprox. 12 nuci sau 24 de migdale);

Soia contine proteine, fibre si grasimi sanatoase pentru inima si artere. Doza zilnica recomandata: o ceasca de cafea.

♦  Pestele (in special somonul, somnul pitic si pestele alb) contine acizi grasi Omega-3 care curata arterele si combat depresia, normalizand dispozitia (in special in cazul depresiei dupa nastere, cand mama poate ramane cu o carenta serioasa de acizi grasi, preluati de catre bebelus). 

Doza recomandata de acizi grasi este de 400 g, saptamanal (aprox. trei portii de marimea pumnului tau).
Top alimente pentru memorie si concentrare la adulti si copii

♦  Ciocolata neagra creste nivelul de dopamina (unul dintre principalii neurotransmitatorii de la nivelul sistemului nervos) si furnizeaza flavonoizi, antioxidanti care mentin arterele tinere. Doza zilnica recomandata este de 30 g.

Rosiile sau sosul de tomate contin acid folic, licopen si alte substante nutrivitive, care intineresc arterele. Doza zilnica recomandata: 250 ml de suc.

Uleiul de masline, nuci, peste, in sau avocado - contin acizi grasi monosaturati. 25% dintre caloriile zilnice trebuie sa provina din aceste grasimi sanatoase.

Alimente bogate in vitamina B12. Carenta de Vitamina B12 dauneaza celulelor nervoase. Acest deficit se intalneste frecvent la fumatori si la alcoolici. 

Daca deficitul de B12 nu este depistat la timp, el poate determina tulburari nervoase ce se agraveaza treptat, de exemplu scleroza multipla - o boala cumplita a sistemului nervos, care se manifesta prin distrugerea progresiva a stratului protector de mielina al neuronilor, ceea ce provoaca paralizii si in final moartea.

Surse naturale de vitamina B12 sunt produsele animale: ficat, carne, pasari, oua si produse lactate (cu exceptia untului), stridii, crustacee si crabi. 

Un supliment alimentar excelent este drojdia de bere. Doza zilnica recomanata de drojdie de bere : la copii - intre 1 si 3 micrograme pe zi; la adulti - intre 2 si 4 micrograme; la gravide si mame care alapteaza - pana la 5 micrograme.

Bauturile bogate in cofeina (cafeaua si ceaiul) contin antioxidanti, cu efect tonic, benefic asupra neurotransmitatorilor, stimuland capacitatea mentala. Pentru oamenii sanatosi, doza zilnica recomandata este de 300 mg;

Alimente bogate in acid folic / vitamina B9 - carenta de acid folic este frecvent intalnita la persoanele in varsta, deoarece odata cu trecerea anilor scade capacitatea organismului de a asimila aceasta vitamina din mancare si, implicit, nivelul ei din corp. 

O doza zilnica de 800 mg de acid folic reduce in mod considerabil nivelul de homocisteina, aminoacid care dubleaza riscul de AVC si favorizeaza aparitia aterosclerozei premature a vaselor coronariene, cerebrale si periferice.

Surse naturale de acid folic sunt sparanghelul, andivele, varza de Bruxelles, mazarea, semintele de floarea-soarelui. Pentru cele mai bune rezultate, acidul folic se asociaza cu vitaminele B12 si B6. 

Carentele de vitamina B12, B6, B9 si C influenteaza in mod negativ capacitatea organismului de a produce coenzima Q10, o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele corpului si cu rol esential in producerea energiei, in special in tesutul muscular si cel nervos.

Vinul rosu care contine resveratrol, un flavonoid cu rol antioxidant, ce incetineste imbatranirea ADN-ului din mitocondrie, uzina de energie a celulei. Doza zilnica recomandata: la barbati - 2 pahare, la femei - 1 pahar.
MAI POTI CITI