Ce este Metamizolul, ALGOCAMMUL, efecte secundare și contraindicații conform prospectului

Metamizolul sodic este substanță activă din algocalmin despre ale cărui efecte secundare și contraindicații vom vorbi în continuare.

Metamizolul, eliberat în farmacii doar pe bază de rețetă, sub forma de supozitoare, picături sau comprimate, este conform prospectului un medicament  indicat pentru ameliorarea durerii acute şi severe după operaţii şi traumatisme, durerii cauzată de colică, durerii asociată cu tumori şi alte dureri severe, acute sau cronice, când nu sunt indicate alte tratamente.

Metamizolul este un medicament care, pe lângă faptul că este un puternic antiinflamator este și un tratament remarcabil pentru durere și febră

Metamizolul acționează asupra durerii și febrei. Acesta este eficient grație capacității sale de a reduce sinteza prostaglandinelor pro-inflamatorii.

Metamizolul inhibă activitatea de sinteză a prostaglandinei, care este o enzimă care catalizează, după cum sugerează și numele, sinteza de noi elemente inflamatoare.
algocalmin metamizol sodic prospect efecte secundare si contraindicatii

De asemenea Metamizolul, spre deosebire de alte medicamente din clasa AINS, este capabil să inhibe febra indusă de lipopolizaharide.

În plus, în afară de a inhiba sinteza prostaglandinelor, metamizolul este un inhibitor neselectiv al enzimei ciclooxigenază, de unde rezultă acțiunea sa analgezică.

Efecte secundare si contraindicații metamizolul substanța activă din algocamin


Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai importante reacţii adverse, care au la bază hipersensibilitatea individuală posibilă la ALGOCALMIN soluţie injectabilă, sunt: scăderea semnificativă a numărului de globule albe, reacţiile alergice grave, care pot pune viaţa în pericol, leziunile la nivelul pielii şi mucoaselor.

Aceste reacţii pot apărea chiar după câteva administrări lipsite de complicaţii.

Poate să apară scăderea severă a numărului de globule albe, care se poate manifesta prin febră (chiar persistentă sau recurentă), frisoane, dureri în gât, dificultăţi la înghiţire, inflamaţii la nivelul mucoasei bucale şi gâtului, precum şi la nivelul zonei genitale şi perianale. 

La pacienţii care urmează concomitent un tratament cu antibiotice, semnele şi simptomele caracteristice pentru scăderea semnificativă a numărului de globule albe pot fi minime. 

Viteza de sedimentare a hematiilor (o analiză de sânge) este mult crescută, în timp ce mărirea ganglionilor limfatici, de obicei, este uşoară sau absentă. 

Din punct de vedere al recuperării, întreruperea imediată a tratamentului are o importanța decisivă. De aceea, în cazul apariției semnelor şi simptomelor enumerate, tratamentul trebuie imediat întrerupt.

Foarte rar, poate surveni scăderea severă a numărului de plachete din sânge (trombocite), care se manifestă prin creșterea tendinței de sângerare şi apariție de hemoragii punctiforme la nivelul pielii şi mucoaselor.

Ocazional, poate să apară la fiecare administrare a metamizolului sodic erupţie la nivelul pielii, în acelaşi loc (erupţie medicamentoasă fixă). 

Rar, poate apărea erupţie trecătoare pe piele. În cazuri izolate, pot să apară reacţii cutanate severe, denumite sindrom Stevens-Johnson sau sindrom Lyell.

În cazuri foarte rare, poate să apară deteriorare acută a funcţiei rinichilor (insuficienţă renală acută), în unele cazuri asociată cu scăderea volumului de urină, absenţa urinei, apariţia de proteine în urină, în special când există în antecedente afecţiuni ale rinichilor. În cazuri izolate, poate să apară nefrită interstiţială acută (inflamație la nivelul rinichilor).

Metamizol sodica (Algocamin) contraindicații potrivit prospectului


Nu utilizaţi ALGOCALMIN:

♦ dacă sunteţi alergic la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

♦ dacă aveţi antecedente alergice la derivaţii de pirazolonă (de exemplu fenazonă, propifenazonă), sau la pirazolidine (de exemplu fenilbutazonă, oxifenbutazonă) (medicamente pentru tratamentul durerii şi al inflamaţiei), inclusiv antecedente de agranulocitoză (scăderea semnificativă a numărului unor globule albe din sânge) provocată de una dintre aceste substanţe.

♦ dacă aveţi o scădere semnificativă a numărului de globule albe (leucocite) din sânge (< 1500/mm3
) sau dacă aţi avut în trecut o scădere semnificativă a numărului de globule albe, indiferent de cauză;

♦ dacă aveţi o insuficienţă a măduvei hematoformatoare (de exemplu după tratament citostatic) sau o
tulburare a sistemului hematopoietic;

♦ dacă aţi avut în trecut bronhospasm sau alte reacţii alergice (de exemplu urticarie, rinită, umflarea buzelor, a feţei, a gâtului şi a limbii, cu dificultăţi la respiraţie şi înghiţire) induse de medicamente analgezice, cum sunt: salicilaţi (acid acetilsalicilic), paracetamol, diclofenac, ibuprofen, indometacin
sau naproxen;

♦ dacă aveţi o tulburare de metabolism rară, numită porfirie hepatică (risc de inducere a atacurilor de
porfirie);

♦ dacă aveţi deficit congenital al enzimei glucozo-6-fosfat-dehidrogenază (risc de distrugere de globule roşii);

♦ dacă aveţi insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă severe;

♦ în timpul alăptării

♦ dacă sunteţi în primul sau în ultimul trimestru de în timpul sarcină 

♦ la copii cu vârstă sub 3 luni sau greutate mai mică de 5 kg.  
MAI POTI CITI