CRISTI PUIU biografia regizorului care a refuzat să poarte masca pe scena TIFF

Cristi Puiu biografie, filmografie, familie


WIKI Cristi Puiu (născut în data de 3 aprilie 1967) regizorul care a refuzat să poarte masca pe scena TIFF declarând că ”Suntem trataţi ca vitele”

Conform biografiei, Emilian Cristi Puiu (zodia Berbec) locuiește în București și este căsătorit cu producătoare de film Anca Puiu. Cristi și Anca au împreună trei copii: Smaranda, Ileana și Zoe.

Din CV aflăm că regizorul Cristi Puiu a absolvit cursurile de film de la Şcoala Superioară de Arte Vizuale din Geneva în 1996, după ce a renunţat la cursurile de pictură de la aceeaşi instituţie.

A debutat ca regizor în 2001 cu filmul Marfa și banii, film care a obținut mai multe premii internaționale. Unii critici de film consideră că acesta este filmul care a inaugurat noul val românesc în cinematografie.
cristi puiu cv filme familia

A continuat cu un film de scurt-metraj, Un cartuș de Kent și un pachet de cafea în 2004, film de asemenea premiat.

Al doilea film de lung-metraj, Moartea domnului Lăzărescu, 2005, face parte dintr-un proiect de șase povestiri scrise de Cristi Puiu în 2003.

Filmul a obținut numeroase premii internaționale. A mai regizat, în 2010, lung-metrajul de ficțiune Aurora, în care a interpretat personajul principal (Viorel).

Filmul a câștigat trei premii Gopo, a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes și a fost premiat la Karlovy Vary (East of West Award).

 În 2013, a lansat „Trois exercices d'interprétation”, după un text al lui Soloviov, iar în 2016 a apărut filmul Sieranevada care a fost proiectat în premieră în competiția de la Cannes.

 În 2020, a scris scenariul filmului Malmkrog, după „Trois entretiens”, un text al filozofului rus Vladimir Solovyov.

Filmografie Cristi Puiu

Regizor

  • 1995 – Before Breakfast
  • 1996 – 25.12. Bucharest, North Railway Station
  • 2001 – Marfa și banii[5][6]
  • 2004 – Un cartuș de Kent și un pachet de cafea
  • 2005 – Moartea domnului Lăzărescu
  • 2010 – Aurora
  • 2016 – Sieranevada
  • 2020 – Malmkrog


Cristi Puiu Scenarist

  • Marfa și banii (2001)
  • Hacker (2003) - serial TV
  • Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003)
  • Un cartuș de Kent și un pachet de cafea (scurt-metraj 2004)
  • Moartea domnului Lăzărescu (2005)
  • Offset (2006)
  • Aurora (2010)
  • Sieranevada (2016)
  • Malmkrog (2020)

Cristi Puiu a fost decorat în anul 2006 de către președintele României, Traian Băsescu, cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler

În anul 2011 Cristi Puiu a primit distincția de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Franței prin Excelența Sa Ambasadorul Franței în România, Henri Paul.

Cristi Puiu nu se consideră un trendsetter. Crede că unul din cei mai importanţi, dacă nu singurul trendsetter, este Festivalul de la Cannes.

Revenind la vremurile pe care le trăim vrem nu vrem, Cristi Puiu a declarat vineri 7 august 2020, la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, "Malmkrog", că este "inuman" ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecţie pe faţă.

.... respect distanţarea socială şi port masca de fiecare dată când intru într-un spaţiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă că o să mergeţi în mâini, pe Eroilor", a mai declarat Cristi Puiu.

Masca a devenit obligatorie în tot județul Cluj, începând de sâmbătă, 8 august, potrivit deciziei de miercuri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).