Lista TOP filme CELEBRE din toate timpurile, filme celebre bune de văzut de dragoste, SF, de acțiune, comedii

Titluri de filme celebre de văzut, nume de filme celebre de acțiune, filme celebre subtitrate în romană,  filme celebre de dragoste premiate sau nu cu Oscar, filme celebre dramă vechi și noi.

1) La dolce vita

La dolce vita nu putea lipsi din această listă. Prea multe scene intrate deja în memoria cinefililor și a culturii pop fac parte din celebrul film La dolce vita. 

Probabil cea mai cunoscută dintre acestea e scena din fântâna di Trevi, în care voluptoasa Anita Eckberg dansează și se îmbăiază în toată splendoarea, în timp ce Marcello Mastroianni este total fermecat de mișcările și formele ei și se întreabă retoric cine e această frumoasă actriță, dincolo de suprafața încântătoare. 

La dolce vita este un mod de viață ca o petrecere continuă, jurnalistul Marcollo trăind din aventură în aventură și din petrecere în petrecere. 

Dar, în același timp, nu reușește să depășească un gol de sens. 

filme celebre de dragoste din toate timpurile de vazut


Semn că la dolce vita nu e chiar dulce, iar viața de animal urban e la fel de meschină ca oriunde altundeva, chiar și în frumoasa și decadenta Roma.

2) Lost in translation (2003)

Ce au în comun o tânără absolventă de filosofie şi un actor trecut de prima şi a doua tinereţe, venit în Tokyo pentru o reclamă la whiskey ? Pentru început amândoi se simt la fel de pierduţi în Tokyo, dar şi în propria viaţă. 

Legătura dintre Charlotte şi Bob Harris este neaşteptată, atipică şi extrem de nuanţată. In relaţia celor doi există  atracţie, prietenie şi sfaturi paterne, iar actorii Bill Murray şi Scarlett Joahansson reuşesc să se ridice la înălţimea scenariului, creând un cuplu surprinzător de credibil.

Cine nu s-a lăsat prins în vraja lui? E posibil să fie câțiva nemulțumiți care să spună că în Lost in translation nu se întâmplă nimic și că, totuși, vocația filmelor este să spună o poveste. 

Dar ceilalți vor zâmbi fără să vrea la amintirea lui. 

Dramă și comedie, film de atmosferă și metafizic, în același timp, Lost in translation reprezintă în opinia criticilor tot ceea se poate încadra în categoria unui film despre singurătate.

Singurătatea unei tinere cu vârsta de 20 și ceva de ani, Charlotte, care nu știe exact ce vrea de la viață, în ciuda unei gândiri nuanțate. 

Și singurătatea lui Bob Harris, un actor plictisit și blazat în căsnicia lui de 25 de ani. 

Chimia dintre cei doi se dedublează într-o prietenie legată în jurul dilemelor celor doi. Înțelegerea pe care fiecare o oferă celuilalt nu trece dincolo de prietenie, până la sărutul final. 

Mulți încă ne întrebăm ce i-a șoptit Bill Murray lui Scarlett Johansson la ureche înainte să își ia la revedere probabil pentru totdeauna.

3) The Holy Mountain

Un film suprarealist, împânzit de numeroase simboluri, inclusiv religioase si mistico-magice, The Holy Mountain(1973) este un film cult, bifat de cei mai multi cinefili. 

Bugetul de 1 milion de dolari a fost adunat cu ajutorul lui John Lennon, impresionat de primul film al regizorului Jodorowsky, westernul atipic El Topo.

Aleși si îndrumați de catre Alchimist (Alejandro Jodorowsky) 9 discipoli incearca escaladarea Muntelui Sfant, cautand astfel nemuririea. 

Fiecare dintre personaje reprezinta cate o tipologie umana diferita usor sesisabila, inspirata din societatea si modul de viata occidentale: avarul, snobul, superficialul, supusul si escrocul.

Cele 9 personaje din The Holy Mountain care formează o echipa ciudata, ce aduna talentul specific fiecaruia – creator de moda, arhitect, politist, etc –  reprezinta intr-un fel cautarile societatii occidentale de a atinge o forma elevata de a fi,  constienta fiind de propria superficialitate.

Înainte de toate filmul întreține spectatorul prin neobisnuitul sau. 

Cu un mesaj usor de sesizat, nesolicitand un vast bagaj cultural,  filmul The Holy Mountain are si un conținut ridicat de nuditate, violenta si chiar unele scene absurde, implantate tocmai pentru a alimenta si expanda atmosfera de haos cu care regizorul a vrut sa eticheteze cultura vestica.

4) Favorita (2018)

Favorita face parte din categoria de filme de epocă și critică socială, dar poate fi încadrat ușor cu siguranță și în categoria comediilor negre. 

Filmul Favorita este unul dintre cele mai bune lansate în ultimii cinci ani, atât ca scenariu, dar și regie, cinematografie și originalitatea subiectului.

Încă vedem puține femei care conduc povestea principală a filmelor în care joacă. În Favorita avem 3 doamne, într-un triunghi amoros inspirat din fapte reale. 

Regina Ana a Angliei, în secolul al XVIII-lea, pradă unei sănătăți precare, este manipulată de două femei. Cele două își doresc să conducă statul, controlând-o pe regină. 

Dialogul spumos și jocul proaspăt al celor trei actrițe Emma Stone, Rachel Weisz și Olivia Colman îl recomandă pentru o vizionare atentă, pentru a vă bucura total de experiență.

5) 2001: A Space Odyssey

Filmul regizorului Stanley Kubrick face parte din categoria filme SF clasice și celebre care trebuie văzute într-o viață. 

Dar, ca mai în toate filmele SF bune, miza sa este filosofică, urmărind evoluţia umanităţii pornind de la epoca preistorică în care totul părea straniu, de neînţeles, și până la plecarea omului în spaţiu în căutarea celor care lăsaseră pe lună un monolit misterios. 

Filmul, plin de secvenţe în care imaginea şi muzica se îmbină perfect,  are un final ambiguu care poate fi interpretat în fel şi chip. 

Prezenţa monolitului negru semnalează însă de fiecare dată un nou stadiu al evoluţiei umanităţii.

2001: A Space Odyssey, ca orice film SF de calitate, lasă privitorului libertatea de a căuta sensul sau sensurile ascunse dincolo de imaginile memorabile.

6) Under the skin (2013)

Under the Skin este un film din categoria thriller SF care urmărește povestea unui extraterestru trimis pe Pământ pentru a prăda autostopiști. 

Regizat de Jonathan Glazer, filmul o are în rolul principal pe Scarlett Johansson.

Actrița Scarlett Johansson o interpretează cu măiestrie pe Laura, extraterestru deghizat în om, care stă la pândă pe marginea șoselelor puțin circulate. 

Folosindu-și senzualitatea și farmecul feminim, îi atacă – mortal – pe cei care trec. 

Treptat, însă, Laura începe să se schimbe datorită vieții pământene și intră în conflict cu cei din propria rasă din această cauză. 

Prin perspectiva extraterestră a Laurei, ni se oferă o altă viziune asupra lumii noastre actuale.

filme celebre bune de dragoste de razboi filme sf subtitrate in romana

7) The Spy Who Came In from the Cold (1965)

The Spy Who Came In from the Cold este un film celebru de spionaj care are în centru Războiul Rece dintre Vest și URSS, spionii KGB și spionii occidentali. 

Filmul The Spy Who Came In from the Cold își bazează scenariul pe un roman al cunoscutului John Le Carre, autorul prin definiție al celor mai bune povești cu spioni. 

Agentul britanic Leamas, jucat de Richard Burton, se infiltrează în spionajul est-german pentru a devoala o cârtiță. 

Adică spionul care joacă dublu și oferă informații prețioase ambelor părți, și Estului, și Vestului. 

Povestea cinematografică din The Spy Who Came In from the Cold e clasică în genul filmelor spionaj, dar realizarea e excepțională. 

Scenariul complex nu lasă să fie deloc previzibil finalul. Încrengăturile de interese sunt atât de complicate, încât te vor ține în suspans până la final. 

Dar nu numai atât, pentru că The spy who came in from the cold este un film foarte uman în care avem parte de personaje și dileme umane reale. 

Aici meritul este și al actorilor, cu o mențiune specială pentru incredibilul Richard Burton.
MAI POTI CITI