WIKI Culinar: Retele Traditionale de Craciun si povestea carnatilor, a tobei de porc si caltabosului.

WIKI: este dificil de imaginat o masă de sărbătoare în perioada Crăciunului fără cârnați, lebăr, caltaboș, slăninuță ori traditionala tobă de porc.

Aceste produse traditionale de Craciun se consumau din trecut, practic, în ordinea în care puteau fi conservate.

Primele erau cele fierte, toba, lebărul și caltaboșul, care țin cel mai puțin, chiar dacă le lași în vânt la uscat sau le afumi puțin.

În ce privește cârnații, câțiva erau păstrați proaspeți, pentru a fi prăjiți în untură, alții erau prăjiți alături de bucăți de carne și puși peste iarnă în recipiente speciale sau chiar în borcan, în vremurile mai moderne, scufundați în untură, iar o altă parte de cârnați era afumată crud-uscat și, de obicei, țineau de la Craciun până se intra în postul Paștelui.
wiki retete de bucate traditionale pentru masa de craciun

La fel și slănina, se păstra puțin pentru a fi fiartă cu boia și usturoi de Sărbători, cea mai mare parte, mai ales cea de pe burta porcului, era topită pentru untură, iar cea de pe spate porționată și afumată.

Rețetele pentru prepararea cârnaților chiar sunt după chipul și asemănarea fiecărui gospodar. În esență, conțin carne de porc, slănină crudă, sare, piper și boia.

Cantitățile diferă după preferințe, unii îi preferă cu mai multă grăsime, alții mai uscați, unii îi fac mai roșii, iar pe cei ardelenești ori bănățeni îi recunoașteți de obicei că sunt cei mai roșii dintre toți.

Împrumut de la vecinii unguri, cu siguranță, mari amatori de paprika.

Carnea odată măcinată ori încă tăiată din cuțit în unele zone, este amestecată cu condimente și apoi umplute membranele naturale.

Lăsați câteva ore să se zvânte, de obicei peste noapte, cârnații iau apoi drumul afumatului cam 3-5 zile, de obicei în afumători speciale.

Fără îndoială sunt mulți doritori de tobă de porc. Deși poate nu pare la prima vedere, este destul de complicat de făcut acasă, pentru că aveți nevoie de vase mari pentru a fierbe întreaga cantitate de ingrediente.

Iar supa de oase, necesară pentru a închega întreaga tobă de porc, este cel puțin la fel de greu făcut ca și piftia. În plus, o să aveți o cantitate enormă din produs, iar pofta va trece destul de repede