Pareri Ciupercile tratate cu raze UV, cu mai multa vitamina D2 aliment nou autorizat de UE.

Cu ce se mananca ciupercile? Ei bine mai nou ciupercile "sampinion" si nu mai se vor manca cu... UltraViolete!

 Asta deoarece un NOU aliment va intra pe piata europeana, si anume Ciupercile tratate cu raze UV care au mai multa vitamina D2 si despre care vom incerca sa ne facem o parere.

La data 23 iulie 2015, societatile Banken Champignons Group B.V. si J.K. Holding B.V. au inaintat o cerere catre autoritatea competenta din Tarile de Jos pentru introducerea pe piata Uniunii a ciupercilor (Agaricus bisporus) tratate cu ultraviolete, cu niveluri crescute de vitamina D2, ca aliment nou in sensul articolului 1 alineatul (2) litera (f) din Regulamentul (CE) nr. 258/97.
pareri forum ciuperci crude pleurotus beneficii si proprietati

Prin intermediul Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2017/2470, autorizatia respectiva a devenit generica in ianuarie 2018.

Intrucat cererea acestei societati se refera la ciuperci cu un continut mai ridicat de vitamina D2, prezentul regulament ar trebui sa fie considerat o autorizatie de extindere a utilizarii.

Cererea pentru introducerea pe piata Uniunii, ca aliment nou, a ciupercilor (Agaricus bisporus) tratate cu ultraviolete, cu niveluri crescute de vitamina D2, a fost prezentata unui stat membru in conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Comisia a constatat ca cererea indeplineste, de asemenea, cerintele prevazute in Regulamentul (UE) 2015/2283.

La 20 septembrie 2017, autoritatea competenta din Tarile de Jos a emis raportul de evaluare initiala. In raportul respectiv, organismul a ajuns la concluzia ca ciupercile (Agaricus bisporus) tratate cu ultraviolete, cu niveluri crescute de vitamina D2, indeplinesc criteriile privind alimentele noi, prevazute la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 258/97.

La 5 octombrie 2017, Comisia a transmis raportul de evaluare initiala celorlalte state membre. Celelalte state membre au prezentat observatii in termenul de 60 de zile prevazut la articolul 6 alineatul (4) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 258/97 referitoare la necesitatea de a garanta ca nu sunt depasite dozele maxime tolerabile de vitamina D stabilite de EFSA.

Avand in vedere observatiile facute de alte state membre, solicitantul a furnizat explicatii suplimentare care au raspuns acestor preocupari intr-un mod satisfacator pentru statele membre si Comisie.

Explicatiile respective au oferit suficiente motive pentru a se stabili ca, la nivelurile de utilizare propuse, ciupercile (Agaricus bisporus) tratate cu ultraviolete, cu niveluri crescute de vitamina D2, respecta prevederile articolului 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

Faptul ca ciupercile sunt tratate cu ultraviolete va trebui sa apara pe eticheta!

Asta deoarece consumatorii nu se asteapta in mod normal ca ciupercile sa fie supuse unor tratamente cu ultraviolete, denumirea produsului alimentar va trebui sa includa sau sa fie insotita de o astfel de indicatie pentru a evita inducerea in eroare a consumatorilor
MAI POTI CITI