Pareri recenzii CUM NE SCHIMBA DUMNEZEU CREIERUL, o carte despre credinta, meditatie si stiinta moderna.
Sa incercam sa ne facem o parere despre Cum ne schimba Dumnezeu creierul - Descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog, o carte fenomen scrisa de Andrew Newberg si Mark Robert Waldman.
Mark Robert Waldman este cercetator asociat al Centrului pentru Spiritualitate si Minte, Universitatea Pennsylvania. Este coautor la lucrarea Born to Believe, Why We Believe What We Believe si noua alte carti si antologii care acopera campurile psihologiei si creativitatii.
Inainte de a va creiona o opinie, aflati ca neurologul Andrew Newberg este considerat a fi un adevarat pionier al neuroteologiei, studiul neurologic al experientelor religioase.
Andrew Newberg este fondatorul si directorul Centrului pentru Spiritualitate si Minte si directorul Centrului pentru Studii Integrate de Spiritualitate si Neurostiinta al Universitatii Pennsylvania. Este board-certified in medicina interna, medicina nucleara si cardiologie nucleara (VEZI AICI PRETUL!).
Dr. Andrew Newberg a publicat peste o suta de articole, eseuri, capitole de carti si este coautor al lucrarilor Born to Believe, Why We Believe What We Believe, Why God Won’t Go Away si The Mistical Mind.
Mark Robert Waldman este cercetator asociat al Centrului pentru Spiritualitate si Minte, Universitatea Pennsylvania. Este coautor la lucrarea Born to Believe, Why We Believe What We Believe si noua alte carti si antologii care acopera campurile psihologiei si creativitatii.
Mark Robert Waldman a fost editor fondator al jurnalului de literatura academica, Transpersonal Reviews, iar lucrarile sale profesionale au fost publicate in jurnale in intreaga lume.
A lucrat in calitate de consilier in California de Sud, specializat in dinamici de cuplu si terapii bazate pe constienta.
Printre altele, neurologul Andrew Newberg a facut studii pe un grup de calugarite si un grup de meditatori budisti, în timp care meditau sau se rugau.
Rezultatele sunt surprinzatoare si variaza în functie de modul în care este traita o experienta religioasa.
De exemplu, în creierul celor care se roaga intens sau mediteaza sunt activati lobii frontali, responsabili cu atentia si cu exprimarea limbajului.
În alte cazuri, de exemplu atunci când un credincios nu se concentreaza, ci intra în transa si se comporta ca un medium (cânta sau vorbeste în limbi necunoscute), activitatea scade în aceasta zona si creste în talamus.
De asemenea, în timpul meditatiei sau rugaciunii, activitatea scade în lobii parietali, ceea ce poate explica senzatia de iesirea în afara timpului si spatiului pe care o au aceste persoane.
Astfel apare si impresia de comuniune cu lumea din jur, când granitele parca dispar între cel care mediteaza si obiectele din jur. dr. Newberg crede ca meditatia este benefica pentru oricine si ca poate reduce depresia, anxietatea si stresul.
Cartea „CUM NE SCHIMBA DUMNEZEU CREIERUL” ofera oricarui are timp sa o parcurga in liniste, într-o maniera sintetica, informatii despre anatomia creierului descriind ,,corelatiile neurologice ale experientelor spirituale si credintelor religioase”.
Cartea CUM NE SCHIMBA DUMNEZEU CREIERUL, sustine, in ultima instanta, pe linga diferite informatii si observatii de ultima ora, ca daca noi credem in ceva, in Iisus, Buddha, Alah sau determinare genetica, mutatia genelor, miscarea de revolutie, alinierea astrelor, ne ajuta.
Orice credinta te ajuta. Ea determina formarea de noi retele neuronale. Ajuta la instaurarea unei stari de pace si liniste interioara.
Cei doi autori vorbesc in carte si despre un fel de circuit neuronal pe care ei îl numesc al lui Dumnezeu.
Acesta se afla în cortexul cingulat anterior si e alcatuit dintr-un tip special de neuroni tineri (au cam 15 mil de ani vechime, spre deosebire de structurile vechi - reptiliene- care au 450 mil ani vechime). Acestia neuroni exista doar la om si la câteva primate.
Andrew Newberg si Mark Robert Waldman au descoperit ca acest circuit se activeaza în rugaciune, meditatie etc.
Suntem de parere ca unul dintre invataturile volumului CUM NE SCHIMBA DUMNEZEU CREIERUL este faptul ca daca cultural suntem diferiti, biologic nu, de aceea am ajuns sa dezvoltam un soi de divinitate în fiecare cultura, dar de fiecare data cu aceleasi caracteristici, care ar trebui sa ne uneasca si nu sa ne invrajbeasca!