Recomandari EXAMENE: Invata inteligent si Programeaza-ti succesul!

Cateva recomandari despre cum sa inveti usor pentru examene! In perioada examenelor este important sa aplici cele mai eficiente metode de învatare: vizualizarea si asocierea; pe de alta parte, trebuie sa-ti înarmeazi corpul cu resursele necesare pentru a face fata fizic efortului suplimentar si stresului.

Stii de ce sunt reclamele TV mult mai scumpe decât cele radio? Nu doar datorita audientei, ci si pentru ca intra în mintea consumatorului prin doua canale diferite ale perceptiei: auditiv si vizual, dintre care cel vizual este, statistic, cel mai eficient.

Asadar, daca vrei sa retii cât mai bine un text, foloseste  reprezentarea vizuala. Ca sa memorezi
o poezie cu un copac si o barca, cel mai bine este sa vezi în minte copacul, râul si barca aflata la  umbra copacului.
sfaturi cum sa invatam repede la examene

Citeste textul cu voce tare, în timp ce îti imaginezi detaliile cât mai exact. O data ce ti-ai creat în  inte un tablou sau un film, cuvintele sunt mult mai usor de retinut decât un sir de litere negre pe hârtie.

Prezentarile în PowerPoint s-au inventat din acelasi motiv: pentru ca informatiile  comunicate de vorbitor sa fie percepute de catre cei prezenti în doua moduri, iar acestia sa le poata retine mai usor.

Desigur, uneori ceea ce avem de tinut minte este greu de încadrat într-un film: nume de substante, razboaie, capitale de tari etc.

O solutie este sa le prescurtezi, formând cuvinte ciudate, dar usor de retinut. În cartea pentru copii “Noi si Arhimededoi”, Gica Iutes da o formula pentru memorarea navalirilor barbare: „go-hu-ge-a / sla-bu-long-ung / pe-cuta-tu“.

Pare ca nu are nici o logica, dar înseamna de fapt: „gotii, hunii, gepizii, avarii, slavii, bulgarii, longobarzii, ungurii, pecenegii, cumanii, tatarii si turcii“.

Ceea ce era complicat devine ca prin miracol simplu. Acorda-ti putin timp ca sa retii formula si impresioneaza-ti apoi prietenii cu memoria ta formidabila!

Iata un alt truc: pregateste pentru examen un penar mai mare ca de obicei, cu pixuri si creioane care sa arate diferit.

În timp ce înveti cursul unu, tine pe masa unul dintre pixuri si priveste-l de mai multe ori. Pentru cursul doi, schimba pixul, si asa mai departe.

În functie de subiect, la examen scoate pe masa pixul adecvat, iar creierul tau va accesa informatia mult mai usor. În sfârsit, de câte ori îti iei o pauza, zâmbeste si imagineaza-ti cum te vei simti când vei reusi la examen.

Înainte de a lua faimoasele sale note de zece la Olimpiada, Nadia Comaneci s-a vazut pe sine primind nota zece.

Multi oameni de succes numesc acest lucru capacitatea de a visa, iar psihologii îl denumesc proiectie. Spune-i oricum, important este sa-ti induci convingerea ca vei reusi!

Atentie, pentru orice proces este nevoie de energie ar învatarea nu face exceptie. Ca sa ai un randament bun, consuma în sesiune multe fructe proaspete, din care organismul poate extrage mai usor glucoza necesara creierului.

De asemenea, începe un tratament cu lecitina cu circa trei luni înainte de perioada de stres.

Lecitina furnizeaza creierului materie prima pentru sinteza unei substante neuro-transmitatoare, acetilcolina.

Totodata, lecitina este un antioxidant natural, extras de obicei din plante (soia, floarea soarelui, rapita), si se absoarbe cel mai bine în timpul meselor.

Pe lânga îmbunatatirea functiilor cerebrale, lecitina scade nivelul colesterolului din sânge, are efecte benefice asupra inimii, articulatiilor, rinichilor, însanatoseste pielea si parul.