Impresii CASTELUL AGLIE de la ELISA di RIVOMBROSA la patrimoniu UNESCO.

Sa ne facem o impresie despre Castelul ducal din Agliè un castel deosebit de frumos cu niste gradini de  320.000 m² si terase care iti taie respiratia si care a fost promovat gratie serialului Elisa de Rivombrosa.

Castelul Aglie face parte din patrimoniul UNESCO si are o istorie care incepe in sec XII dar a fost refacut 1667 pentru regina Maria Cristina di Borbone de arhitectul regal Amedeo di Castellamonte.

2004, este anul in care serialul TV i-a facut pe turisti sa vina in numar mare sa vada castelul. Peste 100.000 de turisti.

Si nu doar turisti  ci si italienii care au dorit sa vada castelul parca reamintindu-si ce comori " zac" in frumoasa lor tara.

A trecut un secol de la moartea  femeii care a dat nastere unui personaj ce va ramane in istorie. Frumoasa, nobila prin inima si atitudine altfel o fata simpla din popor.
Impresii castelul Di Aglie istorie si modernitate

Desigur vorbim de ELISA SCALZI devenita contesa ELISA DI RIVOMBROSA.

Putine episoade ne despart de finalul acestui serial care ne-a incalzit inimile si noua romanilor. Am considerat potrivit in acest sens sa va  povestesc despre frumosul castel AGLIE  locul unde s-au desfasurat filmarile unuia  dintre cele mai iubite seriale ale italienilor.

Pentru ca ELISA DI RIVOMBROSA a lasat lumii o adevarata mostenire. Serialul a reusit sa aduca in atentia lumii  un castel ce face parte din PATRIMONIUL UNESCO.

Veti citi despre marirea si decaderea acestui castel demn de o soarta mai buna. Castelul AGLIE a cazut in uitare si uite asa " gratie" grijii celor  de "SUS" nu s-au gasit solutii pentru protejarea acestuia.

Pana sa apara serialul "ELISA DI RIVOMBROSA" in castelul AGLIE intrau maxim patru turisti pe saptamana. Asta desi in acele vremuri castelul nu cazuse prada degradarii.

Pur si simplu nimeni nu se preocupa de PROMOVAREA CASTELULUI AGLIE un adevarat tezaur de vreme ce  a fost inclus in PATRIMONIUL UNESCO.

Abia in anul 2004 anul  in care se difuzeaza serialul "ELISA DI RIVOMBROSA" brusc italienii si-au adus aminte de comoara  pe langa care treceau fara sa ia aminte.

CASTELUL AGLIE avea sa treaca printr-o criza serioasa. Cifrele arata ca in anul 2012 un numar de 64.110 turisti vizitasera castelul.

Cel mai mare numar de turisti s-au inregistrat in anul 2011 atunci 85.340 de turisti au trecut pragul castelului AGLIE.

Numai dupa difuzarea primului sezon al serialului ELISA DI RIVOMBROSA 100.000 de oameni au venit sa vada locurile unde s-a filmat serialul acele locuri splendide unde istoria spune ca frumoasa ELISA si al ei FABRIZIO au trait  trista dar intensa lor poveste de dragoste.

Serialul avea sa declanseze " nebunia " mai frumos spus un fenomen nemaintalnit pana atunci.

Despre ce fenomen sa fie vorba? Fenomenul s-a numit FENOMENUL ELISA DI RIVOMBROSA.

Iata de ce ARTA CINEMA-ULUI este atat de frumoasa pentru ca naste PASIUNI. Pasiuni pentru oameni, pentru actori pentru filme.

Si uite pentru CASTELE. PACAT ca cei care detineau forul decizonal nu au profitat de pe urma FENOMENULUI ELISA DI RIVOMBROSA.

Ar fi putut sa profite pe seama INTERESULUI COVARSITOR al oamenilor de pretutindeni pentru acele locuri pentru CASTELUL AGLIE.

Ca si la noi  vedeti se mai intampla  sa existe si la case mai mari NEPASAREA si CRUZIMEA, DEZINTESTERESUL fata de comori ale istoriei fata de locuri extraordinare.

Cum sa nu protejezi  un CASTEL ce a fost inclus in PATRIMONIUL UNESCO? Ei ba bine ca NU, fireste ca incredibil asa s-a intamplat.

Probabil si italienii or fi fost luati prin surprindere de interesul oamenilor pentru CASTELUL AGLIE.

Ca sa ajungi la CASTELUL AGLIE NU EXISTAU DRUMURI. Nici autobuze pentru ca turistii sa ajunga sa vada castelul.

Primaria din AGLIE a cerut forurilor superioare sa ia masuri sa se construiasca drumuri sa se puna la dispozitia turistilor autobuze.

Ce s-a intamplat? NIMIC!!!

Primaria a promis si atat ca se va implica. Nu exista nici un chiosc facut de unde turistii sa isi procure bilete nici toalete amenajate pentru  turisti.

Desi in regiunea REGGIO din ITALIA exista amenajat si chioscul pentru bilete si toalete. Daca exista un model de ce autoritatile nu au facut ceva ?
imagini interior  castelul aglie italia

Simplu NU LE-A PASAT! Cei care se incumetau sa ajunga prin forte proprii la CASTELUL AGLIE aveau de trecut adevarate obstacole.

Trebuiau sa mearga de-a lungul aleilor  aproape pierzandu-se pana la locul  unde este construit castelul.

Adica aveai de parcurs ceva  pana sa ajungi la CASTEL. Macar prin 2004 exista acolo langa castel un mic restaurant unde turistii  isi puteau  potoli foamea dupa atata mers si orbecait pe alei.

Intre timp restaurantul SOLE a fost inchis.

Cine ajunge in vremurile noastre la CASTELUL AGLIE trebuie sa se inarmeze cu rabdare.

Daca va ajunge foamea din mers trebuie sa rabdati pana ajungeti in oras. In scurt timp EFECTUL FENOMENULUI RIVOMBROSA avea sa se stinga.

Cu cat treceau anii de la terminarea serialului cu atat oamenii  nu mai pareau interesati de CASTELUL AGLIE locul unde s-a filmat serialul.

Si asa iar s-a asternut UITAREA rece peste CASTEL si peste acele locuri de o frumusete care te lasa fara grai.

In octombrie 2008 autoritatile din AGLIE au spus ca nu pot face nimic pentru reabilitarea CASTELULUI intrucat EXISTA o problema BIROCRATICA.

WHAT??? Despre ce problema birocratica vorbeau cei din  localitatea AGLIE? Ei spuneau ca cei din MINISTER pur si simplu nu gasesc o solutie ca cineva sa plateasca DAUNE pentru degradarea castelului.

Si uite asa dragilor acum in 2018 IN ERA DIGITALA , CASTELUL AGLIE a ajuns  sa arate ca in JURASSIC PARK.

Pacat ca  contemporanii isi bat joc de comorile  construite cu sacrificii de inaintasii lor.

Ce sa spunem? PACAT! Exista in lumea asta  locuri monumente   castele   atat de frumoase care sunt lasate prada distrugerii. Viitoarele genaratii nu vor mai apuca sa vada locuri si  nu numai ce au  facut ISTORIE!

Ce sa ii faci? Acum vorbim de ce ne asteapta ceea ce nu e un lucru rau daca ne gandim la INTELIGENTA ARTIFICIALA.

Si totusi ce ne facem cu ISTORIA? Cu CASTELELE aflate in PATRIMONIUL UNIVERSAL?

Macar  frumusetea CASTELULUI AGLIE ramane intacta in memoria cinefililor.

Care s-au uitat cu drag la povestea de iubire dintre ELISA SCALZI aka ELISA DI RIVOMBROSA si CONTELE FABRIZIO RISTORI.

Care au trait o poveste de dragoste uimitoare si fascinanta la CASTELUL AGLIE.

Ce sa mai vorbim de comorile italienilor caci nici noi romanii nu stam ALTFEL. Si ROMANIA are o salba de CASTELE, CONACE BOIERESTI care au cazut deja prada DITRUGERII si DEGRADARII.

Castelul Aglie din Italia (colaj foto)

Asta  pentru ca OAMENILOR NU LE MAI PASA. Nici de ISTORIE si nici de PROTEJAREA cladirilor si monumentelor aflate in PATRIMONIUL UNIVERSAL.

In afara catorva castele vizitate anual de milioane de turisti straini si gratie  LEGENDEI LUI DRACULA oamenii vin sa vada CASTELE ca PELES, HUNIAZILOR, BRAN.

Dar avem atatea LOCURI uimitoare de vizitat. ROMANIA este INCA o tara frumoasa cu locuri si peisaje, comori inca nestiute.

Numai  ca tara noastra a devenit "ROMANIA FURATA".

Împreună cu voi dragii mei vom porni in viitor intr-un periplu al celor mai frumoase locuri, castele si tot ce are ROMANIA mai frumos de aratat.

ROMANIA este una din tarile cu cele mai minunate  LOCURI. CASTELELE romanilor nu sunt cu nimic mai prejos ca si castelele din ANGLIA, FRANTA . GERMANIA si AUSTRIA.