Pareri IERUSALIM Capitala Israelului. Care este emotia opiniilor despre decizia lui Trump.

Donald Trump a anuntat miercuri 6 decembrie 2016, ca SUA recunosc orasul Ierusalim drept capitala a statului Israel, anunt care marcheaza o schimbare istorica a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

In acelasi timp, Presedintele Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA sa înceapa pregatirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim si a anuntat ca vicepresedintele Mike Pence va efectua o vizita în Orientul Mijlociu în zilele care urmeaza.

Trump a actionat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede ca SUA îsi muta ambasada la Ierusalim.

Predecesorii sai Bill Clinton, George W. Bush si Barack Obama nu avut o parere buna despre aceasta lege, si au amânat constant decizia pentru a evita escaladarea situatiei, si asa tensionate, din Orientul Mijlociu.

Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul ca aceasta decizie risca sa provoace „furia musulmanilor”.

pareri social media ierusalim capitala israel

„Este un pas periculos”, a declarat regele saudit potrivit televiziunii de stat al-Ekhbariya.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron crede ca: “Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internationala care vizeaza întreaga comunitate internationala. Statutul orasului trebuie determinat doar de palestinieni si israelieni prin negocieri supervizate de Organizatia Natiunilor Unite”.

In schimb Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat de asemenea ca Israelul este în contact cu mai multe tari care intentioneaza sa urmeze exemplul presedintelui american de a muta ambasada SUA la Ierusalim si de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului.

Si Papa Francisc are o parere persoanal. Acesta a cerut ca status quo-ul în Ierusalim sa fie respectat, estimând ca în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

Analizand emotia reactiilor din social media referitor la recunoasterea de care SUA a Ierusalimului ca fiind capitala statului Israel, se observa ca cele mai puternice sentimente transmise sunt cele de surpriza si frica.

emotia parerilor ierusalim capitala israel dupa tari
Daca analizam distributia emotiilor parerilor despre Ierusalim capitala Israelului, observam ca cea mai mare proprtie a sentimentul de teama vine din Filipine, America, Iordania, Pakistan, Kenia si India.

Asadar, sentimentele americanilor in legatura cu aceasta decizie politica a Presedintului Trump sunt atat de teama cat si de bucurie.

Exemplu de comentariu cu polaritate negativa: "Trump's Jerusalem decision sows chaos and threatens more Middle East war"

Exemplu de comentariu cu polaritate pozitiva: "@JebBush @POTUS OUR PRESIDENT HAS THE COURAGE TO DO THIS OUTSTANDING THING COMMON SENSE JERUSALEM IS INSIDE ISRAEL!"