Curentul electric se SCUMPESTE. ELECTRICA cere plafonarea preturilor la energia electrica.

Facturi cu 30-40% mai mari la energia electrica? Si DA si NU... Insa cert ca in acest exista o discutie intre autoritati, producatori si reprezentantii consumatorilor pe tema liberalizarii pretului energiei electrice si posibilitatea ca preturile sa "sara in aer".

Cert este ca daca situatia nu se normalizeaza, populatia poate avea parte de facturi la curentul electruc cu 30-40% mai mari la finalul anului. si asta pentru ca, din cauza volatilitatii, o anumita sectiune de pe bursa de energie, numita Piata pentru Ziua Urmatoare, sa aiba o pondere de 40-45% din totalul cantitatilor tranzactionate.

Numai ca aceasta sectiune trebuie de regula folosita pentru a acoperi mici diferente de consum sau productie, adica e normal sa fie doar 10-15%.

Acum, cresterea pretului de la 40 de euro pe MWh la 70 de euro înseamna procentual circa 75%.

Dar cum ponderea PZU în totalul tranzactiilor este de 40-45%, asta înseamna per total impactul în facturi nu va fi de 70%.

curent electric ieftin de pe bursa scumpa de energie

Ar putea fi însa între 30 si 40%, ceea ce este oricum ar fi enorm.

Principala problema o constituie faptul ca nu se mai produce la fel de multa energie hidro. Mai exact, debitul Dunarii si al marilor râuri este mult mai mic, din cauza secetei.

Trebuie mentionat ca aceasta crestere a preturilor energiei nu se întâmpla doar în România, ci în toate statele din jurul nostru, deci este un trend regional.

Reprezentantii ELECTRICA au insa o solutie care sa impiedice cresterea cu 30% a pretului curentului electric.

Astfel, Electrica a cerut deja autoritatilor plafonarea pretului la energie. Catalin Stancu, directorul general al Electrica, a cerut aceasta masura pe modelul plafonarii ce a avut loc la politele RCA.

In plus, o asociatie a furnizorilor si distribuitorilor din România a cerut deja Consiliului Concurentei sa investigheze situatia.

Bogdan Chiritoiu, seful institutiei, a declarat  ca se fac analize în acest caz, iar cat mai repede posibil va avea întâlniri cu oficialii ANRE pe acest subiect.

Cei de la asociatia furnizorilor de energeie electrica incerca sa vada ce anume justifica aceasta crestere.

"Vedem ce se întâmpla în jur, posibile explicatii pot fi prelungirea duratei de viata a certificatelor verzi. De asemenea, fiind mai putina energie hidro, care e mai ieftina, pretul de echilibrare se închide pe sectorul termo, care e mai scump”, a declarat Bogdan Chiritoiu.

Ceea ce este sigur insa, e faptul ca din toamna, odata cu sezonul ploios din octombrie-noiembrie, va creste productia hidro si va scadea pretul energiei electrice.Comentariile sunt inchise