CNP verificare si validare - NU divulgati CNP-ul si nici adresa.

WIKI: Primele coduri numerice personale (în engleza: Social Security Number au fost emise de Administratia de Securitate Sociala din Statele Unite, în noiembrie 1936, ca parte a programului New Deal de asigurari sociale, instituit de catre presedintele Franklin Delano Roosevelt.

La noi, Codul numeric personal sau CNP-ul cum este prescurtat este un cod de 13 cifre prin care este identificat orice persoana nascuta si/sau rezidenta în Romania.

CNP-ul figureaza pe certificatul de nastere, pe buletinul de identitate sau cartea de identitate, precum si pe permisul de conducere.

A fost introdus ca element obligatoriu în actele de identitate, de stare civila si în alte acte personale printr-un decret prezidential semnat de Nicolae Ceausescu, la 2 martie 1978.

Validarea unui CNP se tine cont intotdeauna de structura sa. Primele sapte cifre din CNP  reprezinta datele tale de identificare, iar urmatoarele 6 sunt cifre unice, dupa modelul SAALLZZJJNNNC.
cnp validare verificare introducere online

Ultima cifra din CNP este cifra de control pentru verificarea validitatii CNP-ului.

Aceasta cifra rezulta în urma unui calcul matematic foarte simplu. Pentru a afla aceasta cifra, pe baza primelor 12 cifre al CNP-ului, se foloseste numarul 279146358279.

Fiecare cifra a CNP-ului se înmulteste cu cifra corespondenta din acest numar, rezultatele se aduna, iar suma rezultata se împarte la 11.

Restul împartirii da cifra de control. Daca restul este 10, cifra de control este 1.

Oricine v-ar suna nu divulgati CNP-ul si nici adresa dumneavoastra, de asemenea fiti atenti la motivul pentru care sunteti sunati:
 • bancile nu va suna sa ceara detalii prin telefon (desi puteti avea dv un contract cu banca prin care sa sunati si sa efectuati unele operatiune)
 • nu se fac asigurari de nici un fel prin telefon
 • nu veti primit sms-uri prin care sunteti anuntat ca ati castigat un televizor sau o masina
 • orice persoana care va cere sa-i incarcati cartela pentru a intra in posesia premiului sa pentru afla o informatie suplimentare este suspecta
 • atentie la persoanele care va cer un "minut" pe strada ca sa vorbeasca ca au o problema, vor doar sa va fure telefonul
 • nu raspundeti la bip-uri de la persoane necunoscute.

Daca raspundeti nu faceti decat sa notati ca sunteti numar activ si "exploatabil" in baza de date a acestor escroci - nu va lasati induplecati de fete necunoscute care va trimit mesaje sa le incarcati cartela pentru diverse servicii

Un nou C.N.P. se atribuie aceleiasi persoane în una dintre urmatoarele situatii:
 • actul de nastere a fost rectificat, fiind modificate datele care intra în structura C.N.P.;
 • rubrica din certificatul de nastere în care se înscrie C.N.P. a fost completata eronat;
 • C.N.P. a fost atribuit gresit;
 • solicitantul si-a schimbat sexul;
 • exista neconcordante privind C.N.P.
MAI POTI CITI