Creditul cu buletinul rapid si... Imposibil. S-a stricat sistemul ANAF.

De patru zile lucratoare creditarea "doar cu buletinul" în sistemul bancar a fost oprita din cauza problemelor sistemului informatic al ANAF.

Sistemul IT prin care bancile comerciale puteau verifica veniturile unui solicitant de credit în baza de date a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu mai functioneaza.

Reprezentantii Fiscului recunosc ca respectiva platforma IT nu mai functioneaza, ca lucreaza la aceasta problema, dar nu stiu când va fi remediata.

Cele patru zile bancare în care bancile s-au vazut puse în situatia de a nu mai putea oferi credite de consum pentru persoanele fizice sunt practic o saptamâna de banking.

Repercursiunile acestui blocaj se vor vedea în reducerea creditului de consum al lunii iunie probabil cu 50%, dupa cum apreciaza surse din piata bancara.

In baza unui protocol semnat între Asociatia Româna a Bancilor si Agentia Nationala de adeverinta de venit sau fisa fiscala. Solicitantul "creditului cu buletinul" se prezinta in acest caz la banca doar actul de identitate.
Creditul cu buletinul rapid si ANAF
Administrare Fiscala (ANAF), toate verificarile legate de veniturile unui solicitant de credit se realizeaza integral automat, fara sa mai fie nevoie ca acesta sa prezinte

În urma acestui protocol, implementat în piata pentru prima data în luna iunie 2015, procesul de acordare a creditelor a devenit mai facil, mai putin birocratic si mai rapid.

Banca poate obtine informatii direct de la Fisc despre veniturile solicitantului, bineînțeles cu acordul acestuia.

Avand in vedere acordurile pe care le-au incheiat cu ANAF, aproape toate bancile ofera astazi credite doar in baza buletinului. Procedurile de analiza pot dura si doar cateva ore, in anumite situatii.

Banci mari, care pana de curand nici nu se gandeau foarte serios la creditele de consum, au inceput campanii agresive pe zona imprumuturilor de nevoi personale. 

Interesant este faptul ca sumele pe care bancile le ofera la aceste credite cu buletinul au scazut pana in apropiere de nivelul celor acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN).