Traditii romanesti februarie. Obiceiuri si traditii romanesti de la Dragobete la Sfantul Vlasie.

Traditii romanesti februarie. Denumirea de Faurar vine de la Faur, adica timpul cand se ascuteau uneltele pentru inceputul sezonului agrar. Pentru ca are 28 sau 29 de zile, Faurar este considerat fratele cel mic al lunilor anului.

Sfantul Trifon (Trif Nebunul): Sfantul Trifon este cunoscut in credinta populara ca cel ce pazeste livezile de omizi si lacuste, iar pe oameni, de nebunie.

Pentru a proteja holdele de insecte, era sarbatorit prin diferite interdictii la munca. Oamenii se duc dimineata la biserica ca sa ia aghiazma facuta anume, cu care stropesc viile, livezile, gradinile.

Numele de Trif Nebunul, dupa istorisirile populare, i se trage din faptul ca a speriat-o pe Maica Domnului atunci cand aceasta se ducea la biserica dupa 40 de zile de la Nasterea lui Iisus Hristos.

Traditii romanesti februarie.  Sfantul Vlasie (11 februarie): in aceasta zi incep sa se intoarca pasarile migratoare.
Obiceiuri si traditii romanesti Februarie de la Dragobete la Sfantul Vlasie si Trifon

Sfantul Vlasie este protectorul femeilor gravide; sarbatoarea este respectata de femeile gravide pentru a naste copii sanatosi.

In traditia populara romaneasca, de Sfantul Vlasie cei care nu respectau aceasta zi erau condamnati sa nu auda cantecul pasarilor din rai. Era considerat ocrotitor al gospodariilor si cioban al lui Dumnezeu pentru vite.

Traditii romanesti februarie.  Dragobete - Sarbatoarea Indragostitilor (24 februarie): este fiul Dochiei, identificat cu Cupidon in mitologia romana si Eros in mitologia greaca.

In unele zone Dragobetele poarta numele de Navalnicul, flacau care ia mintile fetelor si tinerelor femei.

El a fost transformat de Maica Domnului in floarea cu acelasi nume. Acum pasarile incep sa isi faca cuiburi.

Baietii si fetele trebuie sa se intalneasca de Dragobete ca sa ramana indragostiti tot anul. Când bufnita prin luna februar va cânta, e semn de primavara timpurie.

Daca cânta pitigoii vesel în luna lui Faur, în curând se va desprimavara. Faur urât, mai frumos.

Când nu îngheata la Faur e semn de an manos. Zapada în Faur întareste semanaturile. Viforele ce nu vin în Faur se razbuna la Pasti. Daca Faurar e vântos, vara e secetoasa.
MAI POTI CITI