Alegeri parlamentare 2016, rezultate finale date corect de Exit Poll-urile CURS, IRES si AVANGARDE.

REZULTATE EXIT POLL CURS-AVANGARDE ORA 18:30
PSD – 46%
PNL – 21%
USR – 9%
ALDE – 6%
PMP – 5%
UDMR -6%
PRU – 3%


REZULTATE EXIT POLL CURS-AVANGARDE ORA 15:30
PSD 49 %
PNL 21 %
USR 7 %
ALDE 6 %
PMP 5 %
UDMR 5 %

PRU 3 %

REZULTATE EXIT POLL ORA 14:30
PSD 50%
PNL 19%
USR 7%
ALDE 6%
PMP 6%
UDMR 6%
PRU 3%

REZULTATE EXIT POLL ORA 11
PSD – 45%
PNL – 25%
USR – 7%
ALDE – 6%
UDMR - 5%
PMP – 5%
PRU – 2%

Pe 11 decembrie 2016 romanii vor astepta cu nerabdare rezultatele finale date de Exit Poll-urile pentru alegerile parlamentare 2016.

Desigur nu vor fi rezultatele alegerilor parlamentare pe judete, asa cum multi asteapta. Aceste  Exit Poll-uri ar trebui sa estimeze rezultatul final la nivel national al  alegerilor parlamentare 2016.

Pentru cei care nu stiu, un exit poll este un sondaj electoral efectuat la iesirea de la vot a alegatorilor. Sondajele la urne reprezinta un tip special de sondaj de opinie pe teme politice electorale care se realizeaza fata-în-fata în ziua alegerilor in randul votantilor, la iesirea din sectiile de votare.

Abaterile de estimare sunt cele care creeaza frustrari in primul rand celor care sunt implicati în mod onest în realizarea de exit poll-uri.
exit poll rezultate alegeri parlamentare pe judete 2016

Refuzurile numeroase de a raspunde la întrebarile operatorilor de la exit poll si voturile nule sunt unele din cauzele care duc la aceste abateri de estimare.

Iata care sunt firmele care vor face Exit Poll-urile la alegerile parlamentare 2016 din Romania.

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, o decizie privind acreditarea Consortiului format din Centrul de Sociologie Urbana si Regionala – CURS si Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la iesirea de la urne la alegerile parlamentare din 11 decembrie.


Pentru realizarea de exit-poll-uri a mai fost acreditat si Institutul Roman Pentru Evaluare si Strategie – IRES.

Asdar pe 11 decembrie vom avea parte de trei exit poll-uri realizate de CURS, IRES si AVANGARDE. Aceste institutii vor trebui ca la ora 21, cand se vor inchide urnele, sa ofere cetatenilor Romaniei o ESTIMARE a rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare 2016.

Trebuie sa stiti ca Exit Poll-urile Avangarde, CURS si IRES corespund situatiei din teren de la ora 19:00 – 19:30, cu doua ore sau cu o ora jumatate înainte de închiderea urnelor.

Estimarile rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare sunt prezentate în jurul orelor 22:30 si ele corespund situatiei din teren înregistrata la finalul votului (ora 21:00).

Vor reusi pe 11 decembrie, CURS, AVANGARDE si IRES sa estimeze corect rezultatele finale ale alegerilor parlamentare 2016?

Poate da... poate nu. La alegerile parlamentare din 2014  performantele  exit poll-ului CURS-Avangarde au fost mai bune decît cele obtinute de Operations Research.

Cea mai mare abatere în cazul exit poll-ului CURS-Avangarde a fost în cazul aliantei PSD-UNPR-PC si a fost de +2,9%, în vreme ce la Operations Research abaterea a fost de 3,80%.

Marja de eroare a exit poll-ului CURS-Avangarde a fost de +/-2,5% la un nivel de încredere de 95%.

Deasemenea BEC a stabilit ca datele de intrare – procese verbale – la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din 11 decembrie 2016 sa fie disponibile într-o interfata publica.

Competitorii electorali vor avea posibilitatea, în baza unei cereri scrise adresate Biroului Electoral Central, sa primeasca date de autentificare (nume de utilizator si parola) pentru o interfata securizata pe un sistem paralel cu cel public, continând aceleasi date.

Asadar, va uram happy exit poll-uri pentru alegerile din decembrie 2016 si rezultate finale care sa reflecte corect si fara incertitudine vointa poporului.

Alegeri parlamentare 2016 data, Alegeri parlamentare 2016 rezultate finale, curs exit poll 2016, exit poll alegeri parlamentare 2016,
MAI POTI CITI