Reteta Sarmale romanesti cu varza murata reteta traditionala de Craciun

Meniul de Craciun ar fi incomplet daca nu are exista SARMALELE. Retetele de sarmale romanesti, traditionale sau nu, sunt la mare cautare in aceasta perioada a Sarbatorilor de iarna.

Iata de ce am ales sa va prezentam o reteta de sarmale romanesti traditionale cu varza acra. Asta chiar daca sarmalele se mai pot prepara cu frunze de podbal, stevie, spanac sau (în unele zone) cu frunze de hrean.

Ingrediente Reteta de sarmale romanesti cu varza murata
  • 1 kg carne tocata de porc (sau amestec de carne de porc si vita in cantitati egale )
  • 110 gr de orez
  • 3 frunze de dafin
    preparare reteta sarmale romanesti cu varza acra murata
  • 2 cepe uscate (marime medie)
  • doua linguri de untura de porc
  • bulion/pasta de tomate 100 grame
  • varza acra
  • piper si sare dupa gust
Mod preparare reteta Sarmale romanesti traditionale cu varza acra

In primul rand este indicat sa se aleaga o carne mai grasa de porc (pulpa, costita, ceafa)  care sa se treaca o data prin masina de tocat.

O alta varianta este sa se toace atat carne de porc cat si carne de vita, in cantitati egale. Carnea tocata se amesteca cu orezul curatat si spalat in cateva ape, cu ceapa taiata cubulete foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin taiate marunt si 100 ml de apa.

Cel mai bine este sa pui ceapa la prajit în ulei pana cand aceasta devine transparenta, iar in acel moment sa îi adaugi putina apa si sa o lasi sa fiarba putin.

E foarte important adaosul de apa in umplutura de sarmale.

Foile de varza acra se taie selectandu-se bucatile in care carnea poate sa fie impachetata cu usurinta.

Importanta este si tehnica / modul de impacchetare al sarmalelor.

In mana stanga se pune foaia de varza, aproape de incheietura mainii se aseaza putina carne si se ruleaza foaia de varza cu mana dreapta.

Mana stanga se strange caus pentru a nu lasa sa se desfaca tubul de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior si astfel se formeaza sarmaua.

Sarmalele se fierb in recipiente mari tapetate cu foi de varza, in care se dispun concentric, in straturi succesive in forma de melc.

Peste ultimul strat de sarmale se pun apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate si doua linguri de untura.

Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 2 ore.

Pentru un plus de savoare, dupa ce au fiert doua ore pe aragaz, sarmalele cu varza acra se pot lasa inca 20 minute la cuptorul preincalzit la 180 grade.

Wiki Culinar / gastronomic SARMALE in gastronomia traditionala

Cuvantul românesc „sarma” este un împrumut din limba turca (sarmak), unde are sensul „a înfasura, a înveli”.

Acest produs culinar traditional este cunoscut, cu aceeasi denumire, în mai multe tari, din apropierea bazinului rasaritean al Marii Mediterane: Turcia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, precum si în Republica Moldova.
MAI POTI CITI