Bernhard Schima: Trebuie sa-ti inchizi contul de Facebook. Daca ai cont de FEISBUC sterge-l!

Facebook nu mai este sigur pentru europeni

UE vrea sa i-o "traga" marelui FACEBOOK. Nu este o exprimare academica, insa... Discutia a pornit în contextul acordului Safe Harbour, dintre Statele Unite si Europa, prin care se stabilesc regulile pentru folosirea datelor private ale utilizatorilor.

Iar avocatul Comisiei Europene, Bernhard Schima, a declarat ca datele cetatenilor europeni care sunt trimise catre companiile americane nu pot fi sigure si vor fi interceptate.

Asadar, daca va pasa de intimitatea voastra, ar trebui sa va închideti conturile de Facebook.

Nu e prima data cand se mentioneaza ca acordul Safe Harbour nu mai poate proteja cetatenii europeni in fata "spionajului" american.

Potrivit prevederilor acordului Safe Harbour, companiile din Statele Unite nu au voie sa transfere datele utilizatorilor din Uniunea Europeana.

facebook experiment psihologic manipulare utilizatori

Insa anul trecut, Edward Snowden a oferit informatii despre programul de spionaj american numit PRISM, care folosea datele tuturor companiilor mari de pe internet.

Asadar, dupa aceste descoperiri, utilizatorii europeni nu mai pot fi siguri ca datele lor nu vor fi colectate fraudulos si nu mai pot fi protejati de acordul safe Harbour.

Polonia si alte câteva state membre ale Uniunii Europene, precum si un grup de lobby-isti, Digital Rights din Irlanda, s-au alaturat avocatului Schima, argumentând ca acordul nu ofera protectie cetatenilor europeni si, prin urmare, reprezinta o încalcare a celor doua articole din directive privind protectia datelor.

Si datele pe care le "invata" FaceBook de la voi, nu sunt doar cele legate de pozele cu bebele verisoarei sau despre cum ai baut bere cu baieti la o terasa de fite din Dorobanti.

Mecanismele sunt mai complicate si mai greu de descifrate de mare masa de utilizatori.

Facebook urmareste utilizatorii pentru a le oferi reclame în functie de ceea ce cauta pe internet si site-urile accesate.

Exista cookie-uri care raman în calculator si urmaresc comportamentul utilizatorilor din orice pagina de internet.

Facebook îsi urmareste si utilizatorii de-a lungul internetului.

Daca vom cauta masini de spalat pe eMAG, Facebook stie acest lucru si ne va servi reclame la masini de spala in news feed în cel mai scurt timp.

Monetizarea prin publicitate este cea mai puternica sursa de venit pentru Facebook.

Insa nu numai publicitatea in functie de preferintele si intersele utilizatorilor fac ca reteaua sociala FaceBook sa fie contestata.

FACEBOOK a facut si poate va face EXPERIMENTE Psihologice.

O echipa de sociologi si psihologi a realizat, cu ajutorul Facebook, un experiment prin care a incercat sa afle impactul mesajelor de pe reteaua de socializare asupra psihicului uman. 

Concluzia experimentului FaceBook (realizat pe 700000 de utilizatori)  a fost ca „starile emotionale pot fi transmise altora prin intermediul contagiunii emotionale, astfel ca oamenii pot experimenta acelasi tip de emotii fara sa fie constienti de acest proces”.

Pe langa contagiunea emotionala, printre preocuparile lui Adam Kramer, conducatorul studiului si analist de date la Facebook, se numara de pilda incercarea de a întelege de ce unele grupuri de pe Facebook sunt mai active decat altele sau cum reactioneaza emotional tari întregi la diferite evenimente (începând de la castigarea unui meci de fotbal pâna la un dezastru natural).

Rezultatele confirma experimental ceea ce pana astazi era doar o presupunere. Si anume, faptul ca manipularea fluxului de informatii afisate pe Facebook poate provoca schimbari importante în dispozitia afectiva sau preferintele unui numar foarte mare de utilizatori.

Ce continut este sau nu afisat în fluxul de noutati al utilizatorilor este determinat printr-un algoritm dezvoltat permanent de Facebook dar despre care public se stiu putine lucruri. 

Iar faptul ca dispozitia afectiva a aproape 700.000 de utilizatori Facebook a fost modificata, fara stiinta lor, în scopuri de cercetare nu este o veste linistitoare.

Asadar, ar trebui sa iti inchizi contul de FaceBook, sau nu?

Noi am raspunde citand dintr-un comentariu de pe un forum unde se dezbatea subiectul stergerii conturilor de Facebook: "... sunt introvertit, antisocial si mizantrop. adica nu am cont pe feisbuc. 
Si nu sufar deloc de nebunie ci ma bucur de fiecare moment. Sunt unii care i-ar zice libertate."
MAI POTI CITI