BIOGRAFIE NICOLAE BOTGROS Orchestra Nationala de Muzica Populara Lautarii

Scurta biografie a Maestrului Nicolae Botgros. cel care se identifica automat cu Orchestra Nationala de Muzica Populara "Lautarii", Prim dirijor si Violonist al acestei orchestre legenda.

Considerat un "magician al viorii", maestrul Nicolae Botgros a fost numit in 1978 la conducerea Orchestrei Populare "Lautarii".

Numit de catre popor si „vioara neamului”, talentatul lautar depune multa munca pentru a nu-si dezamagi ascultatorii, straduindu-se sa le transmita prin creatia sa farmecul cântecului popular.

Nicolae este fiul lautarului Dumitru Botgros "cel strasnic".

Botgros s-a nascut pe 25 ianuarie 1953, in satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, Republica Moldova, intr-o familie de lautari.

In tinerete Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Scoala de iluminare culturala. Aici pentru prima data a asistat la un concert de-al "Lautarilor". Tot la Soroca s-a îndragostit lulea de Lidia Bejenaru, care avea sa-i devina sotie.


VIDEO Concert aniversar dedicat maestrului Nicolae Botgros

Prima orchestra dirijata de maestrul Nicolae Botgros a fost „Ciocarlia” de la Edinet. In 1973 se muta la Chisinau si este violonist in Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii.

Nicolae_Botgros_Biografie_Blog_Vedete
Urmeaza apoi anii petrecuti  la „Joc”, ca in 1978 sa devina director artistic si prim-violonist la „Lautarii”.

1978 un an de rascruce atat pentru orchestra, cat si pentru maestrul Botgros.

Cei mai de seama artisti ai muzicii populare au cantat cel putin o data cu Orchestra `Lautarii` condusa de maestrul Botgros: Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Salajan, Zinaida Julea etc.

Nicolae Botgros spune ca este fericit si împlinit, pentru ca Dumnezeu la harazit cu un dar foarte pretios, se bucura ca a avut puteri sa-si poata forma o orchestra cu renume, o familie împlinita si multi spectatori care îi dau curajul de a merge mai departe pe drumul cântecului popular.

Singurul regret al maestrului Botgros este legat de "meseria" sa. Nicolae Botgros regretă ca nu mai are spectacole la tara si ca s-au rarit rapsozii, caci este sigur că sub stratul vremii poti găsi melodii si cantece sclipitoare aidoma margaritarului.

Traditia familiei a fost preluata de fiul Corneliu Botgros, un violonist bun ce se afla astazi la pupitrul dirijoral al formatiei „Hora Chisinaului”, si care este casatorit cu interpreta de muzica populara Adriana Ochisanu. 
MAI POTI CITI