De ce fara gluten. Dieta fără gluten forum. Unde găsesc alimente fara gluten.
Parcurgând diverse forumuri de nutriție pentru a ne face o părere despre GLUTEN și rolul său în alimentație, am găsit numeroase opinii care încearcă să răspundă cât mai documentat la întrebări precum: Unde găsesc alimente fără gluten, Legume fără gluten, Dieta fără gluten slăbește sau Dieta antiinflamatoare fără gluten beneficii.
Cele mai bune alimente fără gluten nu trebuie să conțină făină sau fulgi din grâu, orz și secară și nici derivate din ele.
Aceste cereale reprezintă principalele surse de gluten și trebuie evitate de către persoanele diagnosticate cu boala celiacă sau de către persoanele care au intoleranță la gluten.
Multe persoane care nu suferă de boala celiacă pot avea însă o sensibilitate la gluten. Astfel, unele persoane se plâng de dureri gastrice imediat ce consumă alimente cu gluten, alții le pot tolera într-o anumită măsură, dar pot avea probleme cu balonarea și diareea.
Iata o listă cu cele mai accesibile alimente fără gluten pe care le găsești la orice market alimentar și care pot fi consumate fără riscuri o persoană care are probleme din cauza glutenului.
a) Fructe și legume
Toate fructele și legumele sunt sigure pentru persoanele care suferă de sensibilitate sau intoleranță la gluten. Ele trebuie consumate în stare proaspătă sau gătite acasă, fierte, coapte sau prăjite.
Evită legumele și fructele din conserve care pot conține gluten.
b) Plantele leguminoase
Multe boabe gustoase pot înlocui preparatele pe bază de grâu sau orz. Spre exemplu pot fi consumate în siguranță:
- Fasole
- Linte
- Mazăre
- Năut
- Soia organică
c) Carnea și peștele
Orice tip de carne, fie ea de pasăre, de porc sau de vită este sigură pentru consum. De asemenea, carnea de pește este sigură, câtă vreme este pregătită acasă.
Trebuie evitate conservele din carne deoarece acestea pot conține stabilizatori și malțuri pe bază de grâu sau de orz.
d) Lactate și ouă
e) Orez sălbatic, brun sau alb
f) Hrișcă
g) Făină de migdale
h) Porumb și amidon de porumb
i) Mălai din porumb
j) Mei și mălai din mei
k) Făină de mazăre pentru sosuri
l) Făină de cartofi pentru plăcinte și pâine
m) Quinoa
n) Soia și făină de soia
O dieta fără gluten se adresează în principal persoanelor care au boala celiaca, dar si celor cu sensibilitate la gluten, reușind sa le îmbunătățească starea de sănătate.
Sfatul este sa nu excluzi glutenul din alimentație pana nu consulți un doctor. Acesta iti va recomanda in primul rand testul de sânge care verifica prezenta unor anticorpi specifici.
Acesta are validitate doar daca se consuma gluten pentru o perioada semnificativa de timp inainte de testare. Daca diagnosticul a fost confirmat, este esential sa incepi dieta fara gluten.