Rugăciunea scurtă Împărate Ceresc care se spune de 7 ori dimineața și de 7 ori seara

Rugăciunea scurtă Împărate Ceresc este o rugăciune scurta de mulțumire dar puternică, o rugăciune scurta pentru liniște sufleteasca, într-un cuvânt o rugăciune ortodoxă scurtă și frumoasă.

De ce o rugăciune scurtă dar puternică? Ei bine, Arhimandritul Ilie Cleopa a spus mereu celor dispuși să-l asculte și să învețe că oricine va zice rugăciuni scurte, dar cu multă smerenie, cu umilinţă sinceră şi cu simţirea inimii, se va mântui.

Care este rugăciunea scurtă ortodoxă pe care e bine să o spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara

Revenind, Rugăciunea ”„Împărate Ceresc” este o rugăciune cunoscută, alături de ”Tatăl Nostru” și de de Psalmul 50 al lui David. 

Rugăciunea ”„Împărate Ceresc”  mai este denumită „rugăciunea Celui Care mângâie” și este una dintre așa-zisele „rugăciuni începătoare”, mai exact rugăciunile ce se spun la începutul multor slujbe, chiar și la începutul rugăciunilor de dimineața și de seară: „Împărate Ceresc”, „Sfinte Dumnezeule” (de 3 ori), „Prea Sfânta Treime”, „Tatăl Nostru”.

wiki rugăciunea scurta împărate ceresc care se spune seara si dimineata

Rugăciunea „Împărate Ceresc” se adresează celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt, Domnul de viață Dătătorul, Care de la Tatăl purcede (după cum mărturisim în Crez). 

Rugăciunea „Împărate Ceresc” este cea mai scurtă şi mai frumoasă rugăciune aflată la îndemâna tuturor credincioșilor ortodocși ca să se curățească de lucrarea necurată a diavolului. 

Rugăciunea „Împărate Ceresc” se spune de 7 ori dimineaţa si de 7 ori seara.

„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin!”.

Se obișnuiește să se citească rugăciunea „Împărate Ceresc” pentru a-L chema pe Duhul Sfânt înainte de a începe orice activitate, dar  aceasta NU se citește în perioada dintre Paști și Rusalii, fiind atunci înlocuită cu Troparul Paștilor. 

De la Înălțare până la Paști, rugăciunea „Împărate Ceresc” această rugăciune scurtă dar puternică nu mai este înlocuită cu nimic. 

Ulterior, în ziua Cinzecimii, după șapte săptămâni de absență, rugăciunea „Împărate Ceresc”se aude cântându-se de multe ori.
MAI POTI CITI