VITAMINA D: semne că ați luat prea multe suplimente cu vitamina D - efecte „dăunătoare”

Dacă suplimentele cu vitamina D ne pot ajuta cu adevărat reprezintă încă un subiect fierbinte, unele cercuri științifice susțin că beneficiile vitaminei D sunt incerte. 

Un profesor de la Harvard prezintă două argumente care subliniază potențialele pericole ale supra-suplimentării cu vitamina D.

Doctorul JoAnn E. Manson, profesor la Harvard Medical School, avertizează că aportul ridicat de vitamina D3 poate duce la o serie de complicații și poate avea efecte adverse.

Studiul, condus de doctorul Manson, a constatat că aportul mai mare de vitamina D nu a dus întotdeauna la îmbunătățirea stării de sănătate.

Studiul a relevat că supra-suplimentarea cu vitamina D poate fi  toxică.

Poate  duce la hipercalcemie, atunci când se acumulează prea mult calciu în sânge, formând depozite în artere sau țesuturi moi.

vitamina d pareri beneficii si efecte secundare la doze mari

Simptomele hipercalcemiei includ greață, vărsături, slăbiciune și insuficiență renală.

Rapoartele au arătat că toxicitatea cauzată  de vitamina D apare aproape exclusiv la persoanele care iau suplimente pe termen lung utilizând doze mari.

Efectele intoxicației cu vitamina D pot fi resimțite pe parcursul mai multor ore, deoarece vitamina este stocată în grăsimea corporală și eliberată încet în sânge.

De regulă, nivelurile de vitamina D cuprinse între 40 și 80 ng / ml sunt considerate sănătoase.

Orice nivel peste 100ng / ml poate fi dăunător. Intoxicația cu vitamina D apare de obicei atunci când nivelurile din organism cresc peste 150 ng / ml.

În concluzie, nu există nicio îndoială că vitamina D și calciul sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, dar se pare că dozele foarte mari de vitamina D nu oferă beneficii suplimentare pentru sănătatea oaselor și pot avea efect efect dăunător asupra stării de sănătate.
MAI POTI CITI