VITAMINA D: semne că ați luat prea multe suplimente cu vitamina D - efecte „dăunătoare”
Dacă suplimentele cu vitamina D ne pot ajuta cu adevărat reprezintă încă un subiect fierbinte, unele cercuri științifice susțin că beneficiile vitaminei D sunt incerte.
Un profesor de la Harvard prezintă două argumente care subliniază potențialele pericole ale supra-suplimentării cu vitamina D.
Doctorul JoAnn E. Manson, profesor la Harvard Medical School, avertizează că aportul ridicat de vitamina D3 poate duce la o serie de complicații și poate avea efecte adverse.
Studiul, condus de doctorul Manson, a constatat că aportul mai mare de vitamina D nu a dus întotdeauna la îmbunătățirea stării de sănătate.
Studiul a relevat că supra-suplimentarea cu vitamina D poate fi toxică.
Poate duce la hipercalcemie, atunci când se acumulează prea mult calciu în sânge, formând depozite în artere sau țesuturi moi.
Simptomele hipercalcemiei includ greață, vărsături, slăbiciune și insuficiență renală.
Rapoartele au arătat că toxicitatea cauzată de vitamina D apare aproape exclusiv la persoanele care iau suplimente pe termen lung utilizând doze mari.
Efectele intoxicației cu vitamina D pot fi resimțite pe parcursul mai multor ore, deoarece vitamina este stocată în grăsimea corporală și eliberată încet în sânge.
De regulă, nivelurile de vitamina D cuprinse între 40 și 80 ng / ml sunt considerate sănătoase.
Orice nivel peste 100ng / ml poate fi dăunător. Intoxicația cu vitamina D apare de obicei atunci când nivelurile din organism cresc peste 150 ng / ml.
În concluzie, nu există nicio îndoială că vitamina D și calciul sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, dar se pare că dozele foarte mari de vitamina D nu oferă beneficii suplimentare pentru sănătatea oaselor și pot avea efect efect dăunător asupra stării de sănătate.