Contează ora la care mănânci. Când e bine sa mănânci. Cele mai bune ore la care să mănânci.

Cand e bine sa mananci ca să slăbești, ce se mananca la cina sanatos, cu cate ore inainte de culcare trebuie sa mananci iată câteva întrebări la care încercîm să răspundem scurt și pe înțelesul tuturor.

Câteva studii clinice au a dezvăluit că stabilirea celui mai bun moment al zilei pentru a mânca poate fi o strategie pentru a face față diabetului de tip 2, bolilor de inimă și obezității.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a dezvăluit faptul că orele la care mâncăm trebuie să se sincronizeze cu ritmul circadian, pentru că nivelul de zahăr din sânge să fie optim pe parcursul întregii zile.

Adevărat este că nu sunt importante numai orele la care mâncăm, ci și alimentele pe care le includem în dieta zilnică.

Corpul este pregătit biologic pentru a mânca la anumite ore. A mânca la un moment nepotrivit poate compromite nu numai sănătatea digestivă, ci și sănătatea generală.

Temporizatorul biologic al corpului este mai eficient în digestia, absorbția și metabolizarea alimentelor dimineața. Aceasta este numită faza activă.

cele mai bune ore cand sa mananci ca sa slabesti sanatos

De exemplu, insulina care reglează glicemia este secretată mai intens dimineața. Prin urmare, micul dejun ajută la stabilirea cantității corecte de zahăr din sânge, o sarcină necesară pentru a avea energie tot restul zilei.

Jurnalul Internațional de Obezitate a publicat un studiu care a stabilit că în general capacitatea organismului de a regla glicemia scade noaptea. Prin urmare, persoanele care lucrează în ture de noapte se îngrașă mai repede și sunt mai predispuse la diabet.

Iată așadar care sunt cele mai bune la care să mănânci

1) Micul dejun: între orele 6:00 și 9:45

Un mic dejun bogat în proteine, servit în intervalul orar 6:00 – 9:45, în funcție de programul fiecăruia, împiedică organismul să acumuleze depozite de grăsime, dar menține și senzația de sățietate pe perioada zilei. Un mic dejun consumat după ora 10:00 nu îți va ține mult de foame.

2) Prima gustare: la 2-4 ore după micul dejun

Această gustare are rolul de a te energiza pentru a rezista până la masă de prânz, fără să te simți obosită sau să resimți dificultăți de concentrare cauzate de foame. O gustare pe care nutriționiștii o recomandă pentru prima parte a zilei ar fi o mână de migdale sau alte nuci pe gustul tău, important este să fie crude, nu prăjite.

3) Prânzul: până la ora 15:00

Un studiu publicat de curând de către Jurnalul American de Nutriție a concluzionat, după monitorizarea a 1300 de indivizi care era la dietă pentru că doreau să slăbească, că persoanele care iau prânzul până în ora 15:00 au șanse mai mari să slăbească, în comparație cu cele care amână prânzul până după ora 15:00.

4) A doua gustare: la 2-4 ore după prânz

Cea de-a doua gustare din zi poate fi luată la 2-4 ore după prânz, în funcție de cât de repede ți se face foame după ce iei masa. 

Dacă renunți la gustarea de amiază, există riscul să te înfometezi și să iei o cină mai copioasă decât e cazul. Ar fi ideal ca a doua gustare din zi să fie alcătuită din fructe și legume proaspete.

5) Cina: între orele 17:00 și 19:00

În cadrul unui studiu făcut la Universitatea Brigham, au fost monitorizați 29 de bărbați cărora li s-a permis ca pe o perioadă de 2 săptămâni să mănânce când doreau, iar pe o perioada de 2 săptămâni au fost condiționați să nu mai mănânce după ora 19:00. 

La final, s-a constatat că în cele două săptămâni în care au avut un regim alimentar în care nu au mai mâncat după ora 19:00, bărbații au consumat cu 244 de calorii mai puțin în fiecare zi.
MAI POTI CITI