DIETA în sarcină forum. Meniu pentru gravide. Ce mâncăm în sarcină.

Alimente de evitat in sarcină. Meniu pentru gravide. Ce mâncăm în sarcină. Dieta în sarcină forum.

O dietă sănătoasă în timpul sarcinii nu trebuie desconsiderată. Greşeli de regim ale femeilor gravide şi ale celor care alăptează apar atunci când la organismele lor nu sunt furnizate substanţele active în cantităţi suficiente.

Vă prezentăm aici câteva indicaţii esenţiale,care ajută la evitarea efectelor negative ale regimului alimentar şi la adaptarea lui la nevoile personale ale gravidelor.

Un meniu variat este indicat în sarcină. Nu există nici un produs care să conţină toate cele aproximativ 60 de substanţe nutritive esenţiale. Cu cât varietatea alimentelor este mai mare cu atât avantajele din domeniul sănătăţii sunt mai mari.

diete pentru gravide meniuri recomandate de nutritionisti


ALIMENTE DE EVITAT IN SARCINĂ

Evită sa consumi cantități mari de vitamina A

Dacă încerci sa ramai gravida sau ești însărcinată, nu ar trebui sa mananci ficat sau alte produse din ficat, cum sunt carnatii sau pateul.

Ficatul contine cantitati mari de retinol, un tip de vitamina A. Dacă consumi o cantitate prea mare de retinol, acesta se poate acumula in organism si poate sa devina periculos pentru copilul care se dezvolta.

Intr-adevar, ai nevoie de o anumita cantitate de vitamina A pentru sanatatea pielii, ochilor si imunitate. Poți obține asta avand o dieta sanatoasa echilibrata care include unt, oua, branza si peste gras. Aceste alimente conțin o cantitate mai scăzută de retinol comparativ cu cea din ficat.

Dacă iei suplimente de vitamine sau minerale, verifică daca conțin vitamin A sub forma de retinol. Nu lua alte suplimente preparate din ficat, cum ar fi uleiul din ficat de cod, daca esti insarcinata.

Este bine sa cauți un supliment de vitamine special pentru femeile gravide, care conține vitamina A sub forma de betacaroten. Organismul va transforma betacarotenul in vitamina A, însă nu exista limite pentru betacaroten in sarcina.

In plus, legumele de tipul morcovilor si broccoli contin betacaroten, ceea ce va ajuta la dezvoltarea sistemului circulator, respirator si nervos al copilului.

Meniu pentru femeile gravide: alimente și lichide care ajută în combaterea stărilor de greață

Probabil prietenele ți-au spus-o deja: ghimbirul este un panaceu pentru greață. Încearcă-l adăugat în ceai, sub formă de bucăți de ghimbir caramelizat sau de biscuiți cu ghimbir.

De altfel, ghimbirul nu mai trebuie consumat în cantități mari după primele trei luni de sarcină, deoarece se presupune că provoacă contracții.

De asemenea, se spune că vitaminele B6 și B12 reduc stările de greață.

Vitamina B6 se regăsește, de exemplu, în:

♦ Germeni de grâu
♦ Carne
♦ Pește de mare
♦ Praz
♦ Ardei (din nou!)
♦ Banane

Ce pește este sigur pentru a fi consumat în sarcină

Poți manca o varietate de peste care contine o cantitate redusa de mercur si care este bogat in omega-3, cum ar fi:

♦ Somon
♦ Hering
♦ Sardine
♦ Peste ansoa
♦ Pastrav
♦ Macrou de ocean

Alte alegeri sigure pot fi crevetii, somnul si conservele de ton. Este bine totuși sa limitezi consumul de ton alb la 170 grame pe săptămână.

ALIMENTE NEPASTEURIZATE INTERZISE ÎN SARCINĂ

Multe produse lactate cu conținut redus in grasimi – cum ar fi laptele degresat, mozzarella sau branza cottage – pot fi alimente sănătoase in sarcina.

Totusi, orice aliment care contine lapte nepasteurizat trebuie evitat. Aceste produse pot cauza toxiinfectii alimentare.

Anumite tipuri de branza obținute din lapte nepasteurizat nu ar trebui mancate in sarcina deoarece exista o probabilitate mai mare sa contina listeria, o bacterie care ar putea determina o toxiinfecție alimentară destul de severa la femeia gravida.

Infectia cu listeria este frecvent contactata ca urmare a consumului de carne nepreparata si produse obținute din lapte nepasteurizat.

Bacteria poate supravietui daca alimentele sunt ținute la frigider sau congelate. Persoanele sănătoase rar dezvolta boala in urma infectiei, însă afectiunea poate fi fatala pentru fat sau nou-nascut.

MENIU DIETĂ ÎN SARCINĂ

Un meniu, care conţine o gamă largă de produse, micşorează riscul carenţelor de substanţele nutritive.

În această perioadă creşte substanţial necesarul de vitamine şi minerale, în proporţie de până la 50-100%.Necesarul caloric zilnic creşte însă doar cu 300 kcal.

Multe femei se îngrijesc de silueta lor, folosind diverse cure de slăbire care sunt adesea rău echilibrate şi astfel duc la carenţe de substanţe nutritive.

Femeia gravidă trebuie nu numai să-şi satisfacă propriile nevoi alimentare dar şi pe cele ale fătului.

De aceea trebuie să consume o gamă diversificată de alimente bogate în produse naturale şi să se ferească de substanţele nocive, pentru binele propriu şi pentru binele copilului.

Exemplu de Meniu recomandat femeilor gravide 

Mic dejun: cereale cu lapte, două chifle integrale, două felii de şuncă fără grăsime, salată de roşii cu ceapă şi ulei de măsline, ceai cu suc de lămâie.

Prânz: somon fiert pe aburi, crudităţi de morcov, cartofi fierţi, suc proaspăt de grapefruit.

Cină: salată de fructe, o chiflă integrală cu gem de portocale, iaurt, ceai cu suc de lămâie

ATENȚIE! Ghidurile clinice si asociațiile medicale de obstetrica si ginecologie recomanda evitarea totala a consumului de alcool pe perioada sarcinii ca fiind cea mai sigura alegere.
MAI POTI CITI