SOMAJ TEHNIC 2020 aici.gov.ro. Ghid de utilizare în format PDF aici.gov.ro.

Este oficial. Documentele necesare pentru obținerea șomajului tehnic din cauza coronavirusului, vor fi transmise, începând de vineri, 1 mai 2020, prin Registratura electronică pusă la dispoziție de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, aici.gov.ro/home, informează Ministerul Muncii.

GHID DE UTILIZARE AICI.GOV.RO PDF

Prin aplicația online aici.gov.ro vor fi transmise atât documentele pentru somaj tehnic pentru plățile făcute prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cât și pentru cele care sunt gestionate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Documentele pentru şomaj tehnic depuse online pot fi semnate electronic cu un certificat digital emis de un furnizor acreditat sau olograf. Semnatura olografa poate fi aplicata si direct in formularul descarcat de pe portalul aici.gov.ro, utilizand functionalitatea de Semnatura din Adobe Reader.

ghid utilizare aici gov ro pdf

Cine beneficiază de şomaj tehnic din cauza pandemiei de coronavirus în 2020

- Beneficiază salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate.

- PFA, Intreprinderi Individuale, profesii liberale și persoanele fizice care au venituri din drepturi de autor, care întrerup activitatea ca urmare a afectelor coronavirusului pe perioada stării de urgență instituită prin decret.

Transmiterea documentelor pentru somaj tehnic prin Registratura electronică aici.gov.ro va asigura procesarea mai rapidă a documentelor, o evidență mai bună a actelor transmise și va facilita accesul la formularele ce trebuie completate.

Cererile online pentru acordarea şomajului tehnic vor fi editate în format inteligent pentru a ajuta angajatorii să calculeze indemnizația solicitată și vor fi limitate erorile cu privire la datele firmei, numărul contului bancar, CNP, etc.

Indemnizațiile de şomaj tehnic de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
MAI POTI CITI