GRUPA MICA Gradinita PROGRAMA planificare Activitati 3 - 4 ani

Grupa mica la gradinita este formata din copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 4 ani. De aceea activitatile cuprinse in programa Curriculum la grupa mica este un bine structurata fara a fi o planificare incarcata de activitati inutile.

Sa vedem astfel cum arata o plannificare ideala de activitati la grupa mica de la gardinita.

a) Cunoaşterea mediului îşi propune câteva teme reprezentative nivelului de vârstă (Omul; Grădiniţa; Familia; Jucării; Fructe; Legume; Culori; Animalele de la fermă; Animalele din pădure; Anotimpuri) prin care copilul încearcă să descopere nemijlocit primele informaţii despre mediul înconjurător.
programare activitati gradinita grupa mica 3 ani

b) Activitatea matematică debutează cu operaţii prematematice: recunoaşterea culorilor , alcătuirea de grupe , şiruri, ordonare crescătoare sau descrescătoare a obiectelor. La acest nivel de vârstă se studiază cifrele în limita 1-3 ( recunoaştere, corespondenţa număr vs. cantitate).

c) Educarea limbajului are ca obiective la acest nivel de vârstă: participarea copilului la discuţii, prezentarea , transmiterea unui mesaj simplu prin întrebări sau răspunsuri, pronunţarea corectă a sunetelor, îmbogăţirea vocabularului activ.

d) La Educaţie muzicală va învăţa primele cântecele; va picta cu degeţelele sau va modela plastelina la Educaţie plastică; va învăţa schema corporală, tipuri de mers ăi de alergare la Educaţie fizică; va rupe hârtia, o va mototoli şi o va lipi pe un suport la Activitate practică.

La grupa mica, prescolarul dobandeste o mare parte a abilitatilor si deprinderilor, descopera mediul inconjurator, acumuleaza informatii.

1. Formare sociala
2. Cunostinte generale mediu inconjurator
3. Educarea limbajului
4. Activitate matematica
5. Educatie plastica

Formarea sociala la grupa mica la gradinita se axeaza pe activitati in care copilul invata sa comunice verbal (tot mai adecvat) nevoi, dorinţe.

• Învaţarea formularii (politicoasă) a unei cereri: copilul poate solicita sau oferi ajutorul.
• Gestionarea mai bine a emoţie de frică, anxietatea de a se separa de părinte, copilul începe să tolereze să stea singur.
• Învaţă cum să iniţieze şi să păstreze o relaţie de prietenie.
• Învaţă să își aştepte rândul, îi creşte toleranţa la frustrare, poate amâna recompensa.
• Învaţă să împartă jucării, obiecte.
• Învaţă să respecte reguli de conduită socială.

Educarea limbajului in planificarea activitatilor la grupa mica la gradinita este la fel de importanta

In anii petrecuti de copil la gradinita, sub influenta procesului de invatamant la care participa copilul, are loc o asimilare rapida a diferitelor aspecte ale limbii; dezvoltandu-se astfel noi functii si forme a limbajului.

La gradinita copilul vorbeste mai mult cu alti copii despre ceea ce a vazut, a auzit, a facut, a gandit.

In modul acesta copilul trece treptat de la limbajul situativ la limbajul contextual (de comunicare, care are un rol preponderent fata de primul), iar pe masura ce copilul exploreaza lumea inconjuratoare, el depaseste tot mai mult limitele experientei desprinzandu-se de influenta momentului prezent.
MAI POTI CITI