Ce NUME se sarbatoresc de Sf ANDREI. Superstitii de Sf Andrei halloween romanesc cu multe traditii.

Nume sarbatorite de Sf Andrei. Adrian NU se sarbatoreste de Sf Andrei. Sfântul Adrian se sărbătorește pe data de 26 august. 

Nume derivate care se sarbatoresc de Sfantul Andrei: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Endre, Deia, Deea.

Traditii de Sf Andrei, obiceiuri de Sf Andrei

Gospodarii obisnuiesc ca de Sfantul Andrei sa puna grau la incoltit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui in anul ce vine.
busuioc sub perna sf andrei sf andrei 30 noiembrie

În ajunul Sfântului Andrei se descântă sare, se îngroapă sub pragul staulelor de vite, apoi a doua zi se va scoate și se va da vitelor să lingă, ca să fie ferite de vrăjitoare.

Fetele care doresc sa se marite obisnuiesc sa ascunda sub perna un fir de busuioc pentru a-si visa iubitul.

In miezul noptii fetele obisnuiesc sa intoarca un ulcior de lut cu gura in jos si pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi. Mai apoi rostesc o incantatie pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung sa se marite.

Iar fetele care doresc sa isi vada ursitul obisnuiesc sa stea goale intre doua oglinzi la miezul noptii, tinand in maini doua lumanari aprinse. In oglinda din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar si chipul celui sortit.

O alta superstitiei este ca in noaptea de Sfantul Andrei lupii încep să vorbească cu grai de om şi spun lucruri îngrozitoare, iar cei care vor fi atacaţi se transformă în vârcolaci.

Pentru a fi protejaţi de spiritele care umblă în noaptea de Sfantul Andrei este bine să puneţi funii sau căpăţâni de usturoi la uşi şi ferestre.

În noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat.

O alta traditiei este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun - cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.
MAI POTI CITI