Pareri SCOALA PROFESIONALA OBLIGATORIE pentru ELEVII CARE NU OBȚIN MEDIA 5 la Evaluarea Nationala

Opinii. pareri si comentarii tot mai proaste pe intinsul forumurilor despre ordinul de ministru prin care elevii care nu reușesc să obțină media 5 la Evaluarea Națională nu vor mai avea acces la liceu începând cu anul școlar 2019-2020.

Consiliul Național al Elevilor s-a opus cu vehemență acestei măsuri care dupa parere lui ar scădea drastic echitatea și calitatea din sistemul de învățământ, conducând spre tratarea școlilor profesionale drept o opțiune dedicată elevilor care, din cauza unei predări ineficiente sau a lipsei de sprijin, nu promovează Evaluarea Națională la finalul ciclului gimnazial.

Parerea parintilor si elevilor despre legea care stabileste ca Scoala Profesionala este obligatorii pentru elvii care nu obtin media 5 la Evaluarea Nationala

1. Pareri Pozitive - 0,55
2. Sentiment Negativ- 0,80
3. Opinii Neutre - 0,60
pareri forum scoala profesionala oblgatorie elevi cu media sub 5 la evaluare

Un scor peste media de 0,5 indica o tendinta mai mare decât cea medie pentru o caracteristica. Un scor la sau peste 0,75 indica aspecte usor de identificat ale caracteristicilor; astfel de scoruri sunt considerate ridicate.

Potrivit documentului publicat joi în Monitorul Oficial pentru elevii de clasa a VIII-a care nu reușesc să obțină media 5 la Evaluarea Națională devine obligatoriu învățământul profesional.

Ordinul stabileste că media de admitere la liceu se calculează la fel ca până acum: se ia în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Propunerea privind admiterea la liceu cu cel puțin media 5 la Evaluarea Națională a fost pusă de la mijlocul lunii august, în cadrul Consiliului Economic și Social, când reprezentanții Ministerului Educației, părinții, elevii și sindicatele din Educație au convenit ca din anul școlar 2019-2020, elevii care obțin sub 5 la evaluarea națională de la clasa a VIII-a să meargă la școala profesională.

Elevii consideră că îngrădirea oportunității absolvenților clasei a VIII-a de a alege ce-și doresc pe viitor din punct de vedere al studiilor nu este o soluție viabilă, chiar dacă șansele celor care nu au promovat Evaluarea Națională să obțină reușită la Bacalaureat sunt reduse.

Discuțiile privind admiterea elevilor la liceele de stat cu cel puțin media 5 și a celor care nu reușesc să obțină media 5 la școlile profesionale au început încă dinaintea examenului de evaluare națională 2019, atunci când fostul ministru al Educației a declarat că elevii de clasa a opta care obțin note mai mici de 5 la evaluare ar trebui să intre la școlile profesionale. 

Acest lucru nu s-a întâmplat, în lipsa unor prevederi legale clare, iar peste 26.000 de absolvenți de clasa a VIII-a au intrat la liceu cu media de admitere sub 5. 

Potrivit datelor detinute de Ministerul Educației cele mai multe medii de admitere sub 5 au fost în București, Suceava și Constanța.

ATENTIE! Nimic nu îl împiedică pe elevul cu medie de 4,90 ca, la finalul clasei a IX-a, să se transfere la liceu, cu diferențele de rigoare și dacă media la final de clasă este egală cu ultima medie din clasa în care vrea să se transfere. 
MAI POTI CITI