Pareri ce trebuie sa mancam intr-o zi de POST fara se ne INGRASAM.

Despre post, parerile sunt multiple si impartite. Fie ca vorbim de postul tinut din motive spirituale, de postul de natura medico-nutritionala sau de cel care le imbina pe cele doua, un fapt este dovedit a fi evident.

Lipsa în post a proteinelor animale care dau sațietate și înlocuirea lor cu proteinele vegetale, cum ar fi fasole, soia, mazăre sau năut, care conțin mulți carbohidrați, favorizează îngrășarea.

Asadar, ce ar trebui sa mancam in mod corect in post pentru a nu ne teme ca ne vom ingrasa.

pareri mancarea de post ingrasa opinii dieta corecta
Un prim pas pentru o dietă corectă în post ar fi adoptarea programului de trei mese pe zi și două gustări.

Putem începe dieta de post cu fructe care conțin antioxidanți și fibre și mai puțină fructoză, cum ar fi măr verde, kiwi, ananas și fructe de pădure. 

Cantitativ, mâncăm cam o mână de fructe. 

Persoanele care din punct de vedere medical nu tolerează fructele pe stomacul gol, pot mânca o pastă de năut fiert, mixat cu dovlecel, condimente, verdețuri, mirodenii, pusă pe o felie-două de pâine prăjită, cu câteva legume verzi.

La gustare, medicii nutritionisti recomandă laptele de migdale sau pe cel de soia, fără zahăr.

La prânz, se poate mânca supă cremă de ciuperci, supă de linte, fasole verde cu usturoi, mâncare de fasole boabe, de preferat cât mai închisă la culoare, chiar neagră, năut, mazăre, broccoli. 

Pentru că mazărea conține mulți carbohidrați și amidon, este indicat sa fie mănâncă fie ca supă cremă, fie ca si mâncare gătită la abur sau cuptor. 

De asemenea, se mănâncă supă din rădăcină de pătrunjel, țelină, păstârnac.

A doua gustare, de la orele 16.00-17.00, poate consta în lapte vegetal sau o tartină cu o pastă de leguminoase.

Cina, servită până în ora 20.00, trebuie să fie ușoară, chiar dacă este compusă din legume, cum ar fi salată cu multe verdețuri, cu un dressing din muștar fără zahăr, cu lămâie și mărar. 

Se pot adăuga boabe de năut sau de linte, fierte înainte într-o supă de rădăcinoase.