Sarbatoarea Pastelui. Mielul si Iepurasul de Paste. Traditii de Paste.

WIKI. Sarbatoarea Pastelui. Iepurasul si Mielul de Paste in traditiile de Paste.

Pastele este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii si, deloc întâmplator, aceasta celebrare anuala a Învierii lui Iisus are loc primavara, în anotimpul renasterii naturii. Este o sarbatoare a luminii si a bucuriei, a reîntoarcerii la noi însine si la lucrurile frumoase din jurul nostru.

Pastele este o sarbatoare a familiei si a bucuriei, o perioada de comuniune sufleteasca si un prilej de a ne apropia de cei dragi.

Pastele înseamna liniste si lumina, miros de cozonac si pasca si, nu în ultimul rând, prilejul de a ne întâmpina cunoscutii cu acel atât de drag noua “Hristos a înviat!”

Un pic de istorie Pastele a fost sarbatorit pentru prima data în jurul anului 1400 î.Hr., la evrei, pentru care Pastele semnifica iesirea din robia egipteana si traversarea Marii Rosii.
wiki traditii de paste mielul si iepurasul

Din anul 33 d.Hr. Pastele evreiesc a coincis cu patimile, rastignirea si învierea lui Iisus - evenimente care, pentru crestini, vor capata tot numele de “Paste”.

Initial, Pastele crestin se referea la comemorarea “Cinei celei de taina” si consta dintr-o masa rituala care imita cina la care au participat apostolii lui Iisus.

Data Pastelui Exista date diferite de sarbatorire a Pastelui la catolici si alte rituri crestine apusene, pe de o parte, si ortodocsi, pe de alta parte.

Anul acesta, decalajul dintre Pastele catolic si cel ortodox este de 5 saptamâni. Primul Sinod  ecumenic desfasurat la Niceea în anul 325 d.Hr. a hotarât ca Pastele crestin sa nu mai fie celebrat odata cu Pastele evreiesc, ci în prima duminica de dupa luna plina a echinoctiului de primavara. 

Aceasta înseamna ca data Pastelui depindea de doua fenomene astronomice, unul cu data fixa (echinoctiul de primavara) si unul cu data schimbatoare - miscarea de rotatie a Lunii în jurul Pamântului - luna plina de dupa echinoctiu.

La acest Sinod, notiunea de echinoctiu de primavara a capatat o semnificatie deosebita, ca moment reprezentativ pentru timpul primordial în care Dumnezeu a separat lumina de întuneric si a poruncit ca lumina sa fie data de soare - ziua si de luna - noaptea.

Pâna în 1582 toti crestinii, indiferent de confesiune, sarbatoreau Pastele la aceeasi data. Modificarea datei Pastelui la catolici s-a facut odata cu reforma calendarului initiata de Papa Grigorie al VIII-lea, care a vrut sa rectifice decalajul descoperit de astronomi între calendarul folosit pâna atunci, cel  iulian, si timpul real astronomic.

În timp ce catolicii au început sa praznuiasca Pastele dupa noul calendar rectificat, Bisericile crestin ortodoxe au ramas la sarbatorirea dupa vechiul calendar. Asa se explica decalajul existent si astazi.

Traditii de Pasti Desi data Pastelui este diferita la catolici si ortodocsi, traditiile de Pasti ramân asemanatoare - nu lipsesc ouale rosii, carnea de miel, pasca cu brânza dulce sau cozonacii.

Potrivit traditiei ambelor Biserici, în noaptea de Pasti este bine ca toti credinciosii sa fie prezenti la slujba de Înviere.

Dincolo de semnificatia religioasa, farmecul si bucuria Pastelui sunt aduse de traditiile pascale atât de variate si bogate în semnificatii.

Ouale de Pasti În traditia crestina, ouale rosii simbolizeaza sângele varsat de Iisus si miracolul renasterii.

Oul devine astfel element central al sarbatorii pascale. Ouale se ciocnesc la masa de Pasti respectându-se un anumit ritual: persoana mai în vîrsta ciocneste prima oul rostind cunoscuta formula “Hristos a Înviat!”, la care se i se raspunde cu: “Adevarat a Înviat!”.

În Bucovina, încondeiatul (ichistritul) oualor a ajuns la nivel de arta. Este un lucru migalos, care cere rabdare, pricepere, simt artistic si care face din mesterii bucovineni adevarati artisti populari.

Mielul Simbol al jertfei lui Iisus, mielul este nelipsit de pe masa crestinilor de Pasti. La origine, traditia mielului vine de la evrei, unde era adus ca jertfa în fata lui Dumnezeu.

Odata cu trecerea la crestinism, a fost preluat si acest obicei al mielului la masa de Pasti.

În traditia populara se spune ca daca întâlnesti un miel în preajma Pastelui, este semn de noroc si bunastare.

În popor exista si superstitia ca diavolul poate lua forma oricarui animal, mai putin pe cea a unui miel, datorita legaturii sale cu divinitatea.

Iepurasul de Pasti Preluat din lumea germanica a festivalurilor pagâne, iepurasul de Paste simbolizeaza fertilitatea, primavara, bucuria.

El este prietenul copiilor, cel care le aduce daruri în preajma Pastelui. Potrivit legendei, zeita Eastre a gasit într-o iarna o pasare ranita si, pentru a o salva, a transformat-o în iepuroaica.

Aceasta si-a pastrat însa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi zeitei, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia acesteia.