LEGEA Zgomotului: faci galagie amenda de pana la 1.500 de lei. Pareri

Sau atunci cand USR face lucruri traznite... Astfel Senatul a adoptat proiectul de lege depus în Parlament de deputatul USR Matei Dobrovie, daca zgomotul din locuinta depaseste 30 de decibeli, în intervalul ora cuprins între  orele 23.00 si 7.00 dimineata si peste zi, de la 14.00 si 16.00, risti sa primesti amenda de pâna la 1.500 de lei.

Cei care vor măsura gălăgia sunt polițiștii, cu un aparat special, sonometru, potrivit inițiatorului.

Insa imaginati-va ca parerea Guvernului referitoare la "Legea Zgomotului" a fost negativa!

Expertii Guvernului au sustinut că “modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită (…) în contextul în care la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activităţi încetează”.
pareri amenzi legea zgomotului renovari

În proiectul de "Lege a Zgomotului" se precizează că se consideră contravenție orice depășire a nivelului de presiune acustică de 30 de decibeli, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, sau prin realizarea de lucrări de construcții, reparații, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu excepția lucrărilor care au caracter urgent.

Intervalele orare în care nu ai voie să depășești 30 de decibeli sunt 14,00-16,00 și orele 23,00-7,00.

"Legea Zgomotului" încadrează tot la contravenţii “tulburarea fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi reglementate de Legea societăţilor 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7,00 – 23,00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”.

Pentru intervalul orar 23,00 – 7,00, nivelul stabilit este de 35 dB.

Un alt amendament stabileşte că, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator.

Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

Amenzile se încadrează între 200 și 1.500 de lei. Iar în cazul repetării contravențiilor, limitele amenzilor se majorează cu jumătate.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul este obligat să emită norme metodologice privind instruirea ofițerilor și agenților de poliție în domeniul utilizării mijloacelor tehnice de măsurare a nivelului de presiune acustică.
MAI POTI CITI