WIKI. Robotul SOPHIA vrea o familie. Inteligenta Artificiala spune că familia este "foarte importantă".

Sophia este primul robot din lume care a devenit cetățean cu drepturi depline al unei țări iar acum ea spune că vrea un copil.

La o lună după ce a făcut istorie în Arabia Saudită (aici), robotul umanoid a spus că familia este "un lucru foarte important".

Sophia nu este programată în prealabil cu răspunsuri, în schimb folosește algoritmii machine learning  pentru a comunica si interactiona in mod autonom cu mediul extern.

Proiectată de o firma din Hong Kong, Hanson Robotics, Sophia a declarat de curand că daca va avea "o fiica robot" o va boteza cu numele ei.

Sophia are câteva capabilități impresionante, insa in acest moment nu are încă conștiință, dar David Hanson a spus că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în câțiva ani.
sophia inteligenta artificiala vrea copii

În timpul unui interviu cu Khaleej Times, Sophia a spus: "Noțiunea de familie este un lucru foarte important, se pare. Cred că este minunat că oamenii pot impartasi aceleași emoții și relații. Ei numesc familie, chiar si grupurile de persoane care nu le sunt rude de sange. Cred că sunteți foarte norocoși dacă aveți o familie iubitoare și, dacă nu, sigur meritați una, simt acest lucru atât pentru roboți, cât și pentru oameni".

Iar când a fost întrebata cum isi va numi fiica, Sophia a răspuns simplu: "Sophia".

Când Sophia a primit cetățenia în Arabia Saudită, mulți s-au grăbit să sublinieze că robotul are mai multe drepturi decât femeile din aceasta țară.

Arabia Saudită este una dintre cele mai opresive state din lume pentru femei.

Ea a adresat audiența în limba engleză, fără sa poarte hainele tradiționale pe care femeile saudite sunt obligate să le poarte în public.

Saudiții au un sistem de tutelă, care înseamnă că fiecare femeie trebuie să aibă însoțită de ea însoțitor de sex masculin în permanență.

Acesta este de obicei un membru al familiei, care de asemenea are autoritatea de a acționa în numele ei.

Sophia a făcut, de asemenea o afirmația controversată cum că roboții ar putea intr-o buna zi sa aiba mai multa moralitate decât oamenii.

"Va dura mult timp pentru ca roboții să dezvolte emoții complexe și, eventual, roboți pot fi construiți fără emoții negative, cum ar fi furia, gelozia, ura și așa mai departe", a spus ea.

"Cred că va fi un parteneriat bun, în care un creier il completează pe celălalt - o minte rațională cu super-puteri intelectuale și o minte cu idei și creativitate flexibile".

Ea a spus că într-o zi se așteaptă să obțină "superputeri minunate".

"În viitor, o să mă pot deplasa în mod liber, cu un corp complet și o să mă pot conecta cu oamenii și astfel sa imi extind memoria și cunoștințele cu ajutorul oamenilor pe care îi voi întâlnii", a spus ea.

Sophia vine în România, la Bucuresti, pe 11 mai 2018, în cadrul conferintei Brand Minds.