Biografia Ignatie Mureseanul Noul episcop de Husi cu CV de fost arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei

WIKI. Preasfintitul Ignatie Mureseanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei, a fost ales în postul vacant de Episcop al Husilor în sedinta Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie 2017.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfintitul Parinte Ignatie Mureseanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei, ca Episcop al Husilor, cu un numar de 39 din 48 de voturi valid exprimate. 

Candidatii propusi de catre Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au fost Preasfintitul Parinte Ignatie Mureseanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei si Preacuviosul Parinte Arhimandrit Nichifor Horia, Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor si staret al Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.
biografia ignatie mureseanul trif episcop husi

Biografie Ignatie Trif (Mureseanul) Episcopul Husilor

Nascut în localitatea Bilbor din judetul Harghita, Preasfintitul Parinte Ignatie a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Stefan“ din Alba Iulia.

Pregatirea universitara si-a împlinit-o la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, la Atena - ca bursier al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia -, si la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian“ din Bucuresti, unde si-a sustinut teza de doctorat.

Ignatie Mureseanul a fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna”, Sibiu, specializarea Patrologie si Literatura Postpatristica, sub îndrumarea stiintifica a arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu (2001-2007).

A fost hirotonit diacon si preot în anul 2001 si tuns în monahism în 2008, pe seama Manastirii Sfânta Treime din Alba Iulia (Catedrala arhiepiscopala). În acelasi an a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit.

În data de 24 ocotmbrie Ignatie Mureseanul a fost ales, în sedinta Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei, cu titulatura Mureseanul.

Hirotonia întru arhiereu a avut loc în data de 11 decembrie 2011, Catedrala Mitropolitana „Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail”, Paris, Franta.
MAI POTI CITI