Nume derivate din numele Maria, nume de fete, nume de baieti, nume de copii: Meri, Mara, Marin.

Nume derivate din numele Maria, nume de fete, nume de baieti, nume de copii. 

Maica Domnului este cea mai inalta sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica, iar Adormirea Maicii Domnului (praznuita pe 15 august) este cea mai de seama dintre sarbatorile ei.

Nume de fete derivate din MARIA Maria (vine din ebraica si inseamna: cea iubita, cea indragita): Ana-Maria, Mari Meri, Marioara, Mariuta, Marita, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela , Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara.

Nume de baieti derivate din MARIA Marian Marin

Astfel, din totalul romanilor care poarta prenumele Maria sau Marian sau derivate, aproape 1 700 000 sunt femei, iar peste 400 000 sunt barbati.

Exemplificam in cifre cele 6 nume derivate din Maria, nume de fete si baieti care sunt cel mai des folosite: 
Maria - 1.385.432,
Mariana - 273.561,
Marina - 23.305,
Marioara - 12.272,
Marian - 292.899,
Marin - 120.463
maria nume derivate baieti si fete
Care sunt numele sarbatorite de Sf. Marie
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in traditia populara In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele.

Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile. Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati.

Se in­terzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana­turile de toamna.