ALTERNATIVE la aerul conditionat. Folosirea corecta a Ventilatorului.

Este vara, canicula o situatie tot mai des intalnita, asdar apare intrebarea legitima, ce facem ca sa racorim casa? Mai ales ce solutii, alternative avem la aerul conditionat.

Aerul conditionat ofera o racire a aerului rapida si de lunga durata. 

Multi isi monteaza un aer conditionat, isi fac rate, si dupa prima luna de utilizare cand primesc factura la curent il inchid, si folosesc din nou vechiul ventilator. 

Asadar iata ce alternative avem la aerul conditionat pentru a mentine o atmosfera placuta in casa pe perioada verii.

Ventilatorul de tavan este o solutie clasica de reducere a temperaturii interioare pe timp de vara, insa doar daca este folosit corespunzator.

Variantele moderne ale ventilatoarelor de tavan permit reglarea directiei de ventilare
pareri alternative la aerul conditionat circulator de aer

Astfel in functie de sezon rotirea in sensul acelor de ceasornic este recomandata iarna, pentru propulsarea aerului cald in jos, iar invartirea in sensul invers al acelor de ceasornic este utila pentru o mai buna circulatie a aerului rece in timpul verii.

Dar ventilatorul clasic? Ei bine s-a dovedit ca un ventilator de camera poate fi eficient in reducerea disconfortului provocat de caldura din interior, daca este folosit in mod corect. 

In primul rand, ventilatia trebuie sa actioneze de sus in jos, deoarece aerul cald are o densitate mai mica decat cel rece, asadar se ridica spre tavan (la nivelul podelei, temperaturile sunt intotdeauna mai scazute).

Exista pe piata in acest moment asa numitul circulator de aer. Un model eficient este circulatorul de aer 533 Vornado USA care foloseste actiunea vortex pana la o inaltime sau distanta de 21 metri. Acesta are un debit de aer de maxim 504 m3 / h, si un consum de curent electric mic, de doar 52 W.

O cale excelenta de a creste randamentul ventilatorului este amplasarea unui recipient cu apa rece (chiar cu gheata) in raza aerului ventilat. 

Acest detaliu permite raspandirea particulelor de apa rece in atmosfera interioara, fenomen care conduce la reducerea temperaturii interioare si la cresterea umiditatii din aer, benefica pentru sistemul respirator.

Mecanismul ventilatorului care imprastie vapori de apa in aer sta la baza aparatelor numite racitoare de interior, asemanatoare ca aspect cu aparatele de aer conditionat mobile insa care sunt diferite ca mod de functionare. 

Aceste "racitoare cu apa si gheata" au la baza un rezervor care se umple cu apa si o perdea sintetica rotativa, prin care aerul ventilat trece si se raspandeste in incapere. 

Aceste aparate pot reduce temperatura interioara cu pana la 3-5 grade Celsius, daca sunt utilizate corect mai ales in zone in care umiditatea este scazuta. Odata cu cresterea umiditatii, randamentul acestor racitoare scade drastic.

In afara de ventilatia mecanica trebuie sa aveti in vedere izolarea locuintei pe timpul zilei, astfel incat aerul cald de afara sa nu poata patrunda in interior. 

Astfel, este necesara inchiderea ferestrelor si acoperirea lor cu draperii si jaluzele pentru blocarea razelor de soare, care creeaza un efect de sera.

In primul rand este importanta acoperirea prioritara a ferestrelor dintre amplasate spre Sud si Vest, pana la lasarea serii. 

Odata ce temperaturile de afara scad dupa asfintit, geamurile se pot deschide larg, pentru aerisirea interiorului pe timpul noptii.

-->