Traditii si Obiceiuri de Mot la fete si baieti: Obiecte de pus pe tava si ruperea turtei.

Inainte sa vedem cateva din traditiile si obiceiurile populare legate de taierea motului sa vedem care este semnificatia taierii motului.

Taierea motului la baieti, respectiv ruperea turtei la fete, este un obicei pagan, o superstititie (viitorul copilului urmand a fi determinat sau infuentat de cele trei alegeri pe care le face, consecutive, de obiecte, din cele puse pe tava).

Motul este mai degraba un prilej de veselie, de chef in familie, decat de un ritual cu implicatii religioase.

Conform traditiei Motul se taie baietilor, iar la fete rareori, cum doresc parintii deoarece asta implica cel putin o masa de pranz, dupa cat de instarita este familia.

In unele zone ale tarii deasupra capului fetitelor se rupe turta.
Traditii si Obiceiuri de Mot la fete si baieti

Esentialul evenimentului consta in taierea cu un briceag a motului de catre nas. Parul micutului se prinde intr-un mot, iar in jurul lui se pune o turta sau un colac.

Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: „De ce ti-e motul, finule?” la care cei de fata raspund: „De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte”.

Motul taiat se pastreaza ca amintire laolalta cu lumanarea de la botez si se arata copilului cand acesta implineste sapte ani dupa care se ingroapa la radacina unui pom fructifer.

Unii parinti prefera sa pastreze motul taiat in forma de cruce pe un banut cu o picatura de ceara.

Daca in cazul fetelor se opteaza pentru respectarea traditiei cu ruperea turtei, aceasta pita sau turta va fi rupta de nas sau nasa in doua si apoi in patru in prezenta invitatilor.

Ulterior, turta va fi impartita tuturor pentru a manca din ea.

Un alt obicei la taierea motului este sa se puna diferite obiecte pe o tava in fata copilului, cum ar fi: carte, creion, paine, carbune, cosmetice, lana si bani si este lasat sa aleaga de trei ori cate un obiect. 

Ce obiect va alege de pe  TAVA arata la ce va avea noroc in viata copilul.