Treceți la conținutul principal

PROGRAM DE RUSALII 2017 Carrefour, Kaufland, Auchan - TRADITII DE RUSALII, OBICEIURI POPULARE DE RUSALII

Inainte de a trece la a detalia cateva obiceiuri si traditii de Rusalii mai putin cunoscute, va spunem ca PROGRAMUL de functionare a Carrefour, Auchan, Kaufland, Penny, Dedeman etc este un program normal de lucru.

Astfel de Rusalii 2017 (4 iunie – 5 iunie) marile magazine Lidl, Profy, Carrefour, Metro, Auchan, Cora vor fi deschise avand program obisnuit de functionare.

Daca marile mall-uri si magazine sunt deschise de Rusalii, in schimb Posta Romana nu are luni 5 iunie 2017 program de lucru cu publicul. Programul anuntat este in conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit carora prima si a doua zi de Rusalii sunt declarate zile de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza.

La fel si bancile care vor avea trecut in program Inchis luni 5 iunie 2017 in a doua zi de Rusalii.

Pe scurt despre obiceiurile si traditiile de Rusalii, mic Wiki despre ce se face si nu se face de Rusalii

Ciclul de sarbatori grupate în jurul sarbatorii numita popular Duminica Mare este cunoscut sub numele de Rusalii.
program de functionare rusalii 2017 carrefour auchan lidl dedeman

Sub influenta sarbatorilor pascale, Rusaliile au devenit sarbatori de vara cu cele mai evidente practici dedicate spiritului mortilor.

Implicarea Rusaliilor în ritualul scurgerii anuale a timpului este sprijinita, printre altele, de natura lor mitologica.

Poporul le considera niste zâne cu puteri extraordinare care zboara prin vazduh si coboara uneori pe pamânt pentru a juca si a face rau oamenilor.

Rusaliile erau considerate niste babe hidoase care calatoreau prin aer înarmate cu tot felul de unelte taietoare.

Rusaliile 3 sau 9 la numar ar fi sinonime cu Ielele cunoscute în popor sub diferite denumiri – Milostivele, Maiestrele, sau Rusaliile sunt sufletele fetelor moarte de tinere care danseaza în cerc si care nu trebuie zarite.

Remediul magic-ritual împotriva bolilor provocate de Rusalii erau Calusarii care le determinau sa plece dintre cei vii.

Conform credintei populare spiritele mortilor care paraseau mormintele în saptamâna mare, trebuiau sa se înapoieze de Rusalii. Mosii de vara si pomenile date în sâmbata si duminica Rusaliilor, practicele efectuate cu aceasta ocazie în cimitire si legate de cultul mortilor ar înclina balanta spre ipoteza ca Rusaliile reprezentau spiritele mortilor devenite rebele când li se încheia permisiunea de a se plimba nestingherite în lumea de aici.

Spiritele mortilor trebuiau împacate cu pomeni abundente pentru a fi determinate sa se întoarca de bunavoie la locurile lor.

Era obiceiul ca seara spre Duminica Rusaliilor sa se unga ferestrele cu usturoi si leustean spre a feri gospodariile de duhurile rele în conditiile în care anumite spirite ale mortilor nu mai doreau sa se întoarca la morminte.

Tot în Duminica Rusaliilor era obiceiul ca fetitele „sa se prinda de-a suratele sau de-a verisoarele” iar baietii „de-a verii” în cadrul unor ritualuri când se schimbau si se faceau legaminte pâna la moarte, legându-se prietenii trainice.

Mai exista obiceiul ca în sâmbata Rusaliilor tinerii sa aduca ramuri de la doi arbori sacrii – teiul si nucul, cu care se împodobeau ferstrele si usile caselor, stâlpii prospelor, portilor.

 Se considera ca acestea aveau puteri nebanuite împotriva fortelor malefice extrem de violente de Rusalii.