Ce este EUL liric. Ipostaze ale Eului liric. Eul liric il depaseste pe eul empiric.

Si pentru ca primavara se numara cunostintele... mai este putin timp pana la BAC sau examenele de evaluare nationala, incercam sa facem un rezumat cat mai precis referitor la "stringenta problema" a EUL-ui liric si a ipostazelor sale.

Prezenta eului liric in poezii sub forma de marci. 

Eul liric este instanta care emite un discurs poetic pentru a comunica un sine imaginar.

In poezia moderna, nu numai persoana eului liric se modifica, ci si numarul, aparitia pluralului sugerând o polifonie a vocii în care distantarea de eul individual creste.

Eul liric este vocea autorului în operele apartinand genului liric si poate fi identificat la nivelul marcilor lexico-gramaticale: verbe si pronume/adjective pronominale la persoana I sau a II-a (eu, mi, imi, mea, cant, vreau etc).

Chiar si interjectiile pot fi marci ale eului liric.

Marcile Eului Liric sunt:
prezenta eului liric poezii si marcile sale
  • verbele si pronumele la pers. 1 si 2
  • figuri de stil (epitet, personificare, comparatie, enumeratie, repetitie, metafora, antiteza, hiperbola)
  • imagini artistice (vizuale, auditive, olfactive, motorii, personificatoare, metaforice)
  • sentimentele autorului

♦ Eul liric este in sine o instanta a comunicarii, cu ajutorul careia autorul isi comunica gandurile, ideile si sentimentele cititorului.

Marcile lexico-gramaticale ale prezentei eului liric in textul poetic sunt verbe si pronume la persoana I singular si plural si la a II-a singular, dativul etic, valoarea afectiva a unor derivate lexicale (diminutive, augmentative), substantivele la cazul vocativ, superlativele stilistice ale adjectivului, topica afectiva.

♦ Eul liric il depaseste pe eul empiric, real, deoarece poate exprima idei si trairi general umane care nu sunt cuprinse in experienta insului creator.

În lirica moderna, se produce o destructurare a eului liric, total îndepartat de eul individual, celebra fiind afirmatia lui Arthur Rimbaud: „Eu este un altul”.

În general, eul liric este marcat în text prin forme pronominale si forme verbale de persoana I.

Pot sa apara si alte persoane, care au functie generalizatoare, extinzând sfera sentimentelor exprimate de vocea lirica la nivelul receptorului.
MAI POTI CITI