Pareri despre DIETA vegetariana. Regimuri de slabire si de viata, pro si contra.

Nu iti poti forma o parere despre vegetarianism si dietele vegetariene decat daca intelegi ca fenomenul este mult mai complex decat pare la prima vedere.

Desi se vorbeste despre o dieta vegetariana, in realitate, exista mai multe tipuri de diete, foarte diferite atat din punct de vedere nutriv cat si din cel al comportamentelor alimentare.

Motivul alegerii unei diete vegetariene poate fi legat de moralitate, religie, cultura, etica, estetica, mediul înconjurator, societate, economie, politica, gust sau sanatate.

Dietele vegetariane pregatite corespunzator satisfac valorile nutritionale pentru toate stagiile vietii, iar unele studiile pe scara larga arata ca vegetarianismul are reduce riscul de cancer, de atac de cord, si de alte boli.

Dieta strict vegetariana -exclude toate alimentele de origine animala: carnea de pui, peste, vita, porc, lactatele, ouale si branza.
Pareri despre DIETA vegetariana opinii pro si contra

Mierea este de asemenea condamnata, la fel si ceara de albine.

Dieta strict vegetariana este foarte dificil de respectat, deoarece, daca este urmata strict, ar trebui sa excluda toate produsele derivate din animale utilizate in preparatele din comert (biscuitii sau prajiturile care contin lapte sau oua, toti aditivii alimentari provenind din diferite parte din animale, etc.)

Singura solutie ar fi atunci prepararea tuturor alimentelor la domiciliu, pentru a verifica cu atentie provenienta ingredientelor.

Dieta strict vegetariana se bazeaza pe fasole, linte, nuci, seminte si soia (pentru proteine), cereale si legume bogate in amidon (pentru carbohidrati), seminte si uleiuri pentru grasimi.

ATENTIE! Acest tip de dieta prezinta un risc crescut de carente de calciu, fier, vitamina B2 si B12. Unii nutritionisti sustin ca multi vegetarieni devin dependenti de zahar. Prea putine grasimi, iar organismul începe sa se simta obosit, iar asta înseamna ca va pofti la zahar.

Veganii (sau vegetarienii stricti) sunt o categorie de vegetarieni care aplica aceste principii la toate aspectele vietii.

Ei refuza sa cumpere produse (alimentare, cosmetice) care contin ingrediente derivate din animale (gelatina, etc.) sau testate pe animale.

Acelasi lucru este valabil si pentru articolele vestimentare fabricate din lana, matase, blana sau piele. Singurele produse acceptate sunt cele care contin doar fibre si materiale de origine vegetala. In practica, respectarea acestor principii este foarte dificila, deoarece ar implica renuntarea la cea mai mare parte a produselor din comert.

Dieta lacto-vegetariana -permite consumul de lactate alaturi de produsele de origine vegetala.

Dieta lacto-ovo-vegetariana -exclude carnea rosie, pestele si carnea de pui dar permite consumul de oua si lactate (branza, iaurt) alaturi de produsele de origine vegetala. Acest tip de dieta este mult mai raspandit, dar si mai sanatos.

Dieta semi-vegetariana -exclude carnea rosie, dar nu si carnea de pui sau peste. Dieta include si produsele lactate si ouale. Semi-vegetarienii nu sunt in mod oficial inclusi in randul vegetarienilor.

Dieta naturista – este bazata numai pe alimente de origine vegetala crude sau preparate la o temperatura mai mica de 37°C.

Naturistii cred ca prin preparare la o temperatura mai mare, valoarea nutritiva a alimentelor s-ar pierde, iar acestea ar deveni toxice pentru organism.

Fructarienii – au o dieta foarte stricta. Ei consuma numai fructe, sau alte produse vegetale clasificate de fapt drept fructe: rosii, castraveti, vinete, ocazional nuci si seminte.

Pesco-vegetarienii – sunt persoane care nu consuma decat carne de peste. Desi acest termen nu este utilizat foarte des, tot mai multe persoane adopta acest tip de dieta, fie datorita beneficiilor sale, fie ca o etapa intermediara spre un regim mai strict.

Parerile legate de dietele vegetariene pot fi pro si contra insa un lucru este bine definit de majoritatea nutritionistilior, si anume ca NU trebuie însa sa ne abatem de la principiile unei alimentatii sanatoase: sa mancam rational, sa mancam alimente diversificate, sa avem 5 mese pe zi, sa consumam lichide si sa facem miscare.