Friptura de porc, friptura de vita si friptura de pui secrete si retete.

Iata ABC-ul unei fripturii reusite. Fie ea friptura din carne de porc, carne de pui sau carne de vita. Inainte de a pune carnea la fript , incingeti bine gratarul, apoi ungeti-l cu ulei sau slanina proaspata.

Respectand aceasta "regula de fier" carne se va frige mai repede si va fi mai gustoasa. Nu puneti carnea uda de apa sau sange pe gratar.

Uscati carnea intr-o carpa curata ori cu hartie creponata. Ungeti carnea apoi cu putin unt. Se va forma de la inceput o crusta subtire, care va retine sucurile.

Fripurile de porc, vita sau pui, nu se sareaza decat dupa ce au fost scoase de pe gratar, moment in care pot fi presarate deasupra lor ierburi aromate: cimbru, busuioc, oregano... dupa gust desigur.

Bucatile mari de care pe care le frigem in cuptor, pentru a nu se arde, se invelesc intr-o hartie pergament bine unsa cu ulei sau unt. In aceasta faza, intesitatea flacarii din cuptor va fi micsorata.
Friptura de porc vita si friptura de pui secrete si retete

Cand carnea s-a fript pe jumatate, se inalatura hartia si se maraeste flacara cuptorului, lasand carnea sa se friga in limitele de timp indicate.

Din cand in cand se toarna cu o lingura de lemn deasupra fripturii zeama ce se scurge din ea, pentru a mentine suculenta carnii de friptura.

Spata de berbec, suncile de porc si in general orice carnuri gatite in aburi trebuie legate foarte strans cu o sfoara subtire.

Legaturile vor fi astfel  facute incat sa dea o forma atragatoare fripturii. Friptura va fi mai frageda daca, inainte de a o servi o lasati timp de  5 - 10 minute in cuptor dupa ce in prealabil l-ati stins.

Carnea de rata sau gasca salbateca are de ce cele mai multe ori un iz neplacut, de "balta", dezagreabil si unsoros.

Acestea dispar total daca dupa ce golim interirorul ratei sau a gastii de vanat de maruntaie, introducem in loc cartofi cruzi taiati bucatele amestecati cu un pumn de patrunjel tocat si inainte de ale prepara le fierbem (dar nu toatal). Apoi atat cartofii cat si verdeata se inlatura.

Carnea pentru friptura sisi va mentine prospetimea chiar daca o pastram cateva zile in frigider, asezand-o pe un gratar de lemn sub care se afla o farfurie.

TIMP DE GATIRE A FRIPTURII PE GRATAR

1. Muschi de vita in sange - grosimea 2 cm timp  8 - 10 minute

2. Chateaubriand - grosimea 2 cm, timp 12 - 15 minute

3. Muschi de vita mai bine prajit: grosimea 3 cm, 15 - 20 minute

4. Cotlet de porc, friptura de vitel: grosimea 2 cm 12 - 15 minute

5. Friptura uscata din carne de vita, friptura pentru regim: grosimea 2 cm, 13 minute
MAI POTI CITI