Biografie Justinian Chira Arhiepiscopul Maramuresului. Moartea unui episcop in varsta de 95 de ani.

Inainte de a prezenta biografia marelui parinte Justinian Chira va spunem ca din pacate starea lui de sanatate este una foarte precara.

Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, IPS Iustinian Chira, in varsta de 95 de ani, a suferit sambata 29 octombrie seara un infarct miocardic si a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Baia Mare, potrivit unor surse din cadrul Episcopiei.

Sa ne rugam pentru santatea lui Justinian Chira!

Biografia Justinian Chira Arhiepiscopul Maramuresului

Preasfintiul Justinian Chira, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, s-a nascut in ziua de 28 mai 1921, in localitatea Plopis, in judetul Maramures, intr-o familie de tarani evlaviosi, la botez, primind numele de Ioan.
wiki cv Iustinian Chira arhiepiscopul maramuresului
Justinian Chira a trecut la cele vesnice

In anul 1941 Ioan Chira a intrat ca frate la Manastirea Rohia, unde în anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele Iustinian.

Tot in anul 1942 Ioan Chira a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah. A devenit staret al acelei manastiri (1944 - 1973), unde a desfasurat o apreciabila activitate gospodareasca si pastorala.

In 1948 a devenit protosinghel, iar în 1967 arhimandrit.

A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Roman din Cluj si apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obtinut licenta.

La 11 iunie 1973 Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului si Clujului, cu titlul Maramuresanul, iar hirotonirea episcopala a avut loc în data de 9 septembrie 1973.

Preasfintitul Justinian Chira a desfasurat o bogata activitate misionar-pastorala, administrativ-gospodareasca si culturala, rectitorind Episcopia Maramuresului si Satmarului, pe care o conduce pana azi.

De-a lungul vremii, Preasfintitul Parinte Justinian a scris cuvinte de invatatura in diferite publicatii bisericesti si laice, dintre care amintim: "Viata Ilustrata", "Renasterea", "Tribuna Ardealului", "Telegraful Roman", "Mitropolia Ardealului", "Mitropolia Banatului", "Indrumatorul bisericesc", din Sibiu, "Indrumatorul pastoral", din Alba-Iulia.

In 2011, cu ocazia implinirii a 90 de ani, IPS Justinian Chira spunea: “In ziua de 28 mai, de ziua mea de nastere, ziua de nastere a multora dintre voi, avem datoria sa ne amintim de mama si de tata. Am avut un tata fiecare, din samanta lui am venit pe lume, care ne-a iubit foarte mult, ne-a crescut pe bratele lui, din sudoarea fruntii lui, dar mai ales am avut o mama. E deosesbit de important sa avem o mama care te iubeste si cand nu mai existi. Totdeauna cand am vorbit cu soldatii care au fost pe front si imi povesteau de ranitii care erau in ceasul mortii ca o strigau pe mama: Mama, mama, unde esti? Pe mama o striga omul cand moare. Imi aduc aminte de mitropolitul Antonie de la Sibiu, a avut langa el o maicuta si imi povestea ca in ceasurile lui cele mai grele de suferinta o striga pe mama, cu numele ei a murit pe buze. De aceea de ziua mea de nastere imi aduc aminte de mama mea, Maria, care a purtat numele Maicii Domnului si care a fost o sfanta.”

poze rare iustinian chira blog vedete

Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Iustinian Chira a fost rasplatita de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care a decis sa i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, la data de 13 decembrie 2009.

BOGDAN PETRE POPA aka PETR POP, episcop vicar al arhiepiscopiei Sibiului, justinian chira a murit justinian chira a trecut la cele vesnice,
MAI POTI CITI