BIOGRAFIA ELISABETA POLIHRONIADE. REGINA SAHULUI, CAMPIOANA ROMANIEI a murit.

WIKI: ELISABETA POLIHRONIADE, REGINA SAHULUI in ROMANIA,multipla campiona , realizatoare de emisiuni ,scriitoare de carti dedicate sahului ,sportul care imbina arta sportul si frumusetea.

Cine nu a auzit de marea doamna a SAHULUI ce ne-a adus atatea satisfactii, un OM DEOSEBIT, CALD, care si-a dedicat viata sportului mintii?

Din pacate distinsa MARE DOAMNA A SAHULUI a decedat in cursul zilei de sambata 23 ianuarie 2016 in jurul orei 18.45.

In cateva luni ar fi implinit 80 de ani. Si-a purtat suferinta cu demnitate doar familia si cei apropriati stiu   cat de mult s-a luptat cu o boala grea.

Cat de greu este sa vorbesti la trecut despre OAMENI !

Imi amintesc de zilele de weekend cand ii urmaream emisiunile.Ce vremuri! Cine a fost ELISABETA POLIHRONIADE? A fost si va ramane in sufletele noastre MAREA DOAMNA A SAHULUI, MAREA CAMPIOANA.
biografie elisabeta polihroniade

Un om dedicat sahului dar si altor pasiuni despre care putini stiu. Un om care a marcat copilaria, adolescenta, tineretea si maturitatea multora. Un OM cum rar mai exista.

PROFESIONISTA, TENACE, LUPTATOARE!

ELISABETA POLIHRONIADE avazut lumina zilei la 23 aprilie 1935.Putini stiu ca distinsa doamna a absolvit  FACULTATEA DE FILOSOFIE  din cadrul UNIVERSITATII BUCURESTI.

Si inca de pe banicle facultatii a lucrat in televiziune si a realizat emisiuni de sah. A fost un OM apreciat si toata viata a muncit a perseverat si a ajuns intotdeuna unde si-a propus.

Spunea ca multi ani si-a dat silinta pentru a reusi  si ca altora unele lucruri nu  i-au iesit de prima oara.Dar nu a renuntat si niciodata nu a trisat in viata. De ce ?

PENTRU CA IN VIATA DACA MAI POTI TRISA cu sahul e altceva.

IN SAH NU AI VOIE NICIODATA SA TRISEZI spunea cea care a devenit MULTIPLA CAMPIONA NATIONALA SI INTERNATIONALA atat INDIVIDUAL cat si cu ECHIPA ROMANIEI.

Unul din marii jucatori ai lumii pe care l-a admirat de-a lungul vietii a fost jucatorul MICHAEL TAL Un om fascinat si un jucator inventiv cu un stil original.

NOROCUL si l-a croit singura. Mereu a fost adepta unui stil de joc ACTIV. Partenerii de sah care aveau un stil pasiv o plictiseau dar a stiut sa isi adopte stilul cu fiecare partener  care i-a fost adversar.

Ai nevoie sa fii un OM COMPLET pentru a invinge . Sa stii notiuni de psihologie sa studiezi mimica partenerului de joc. ELISABETA POLHRONIADE a jucat mereu ACTIV COMBATIV si ORIGINAL.

Modul in care joci sah da si masura caracterului si stilului pe care il ai.
MAESTRA ELISABETA POLIHRONIADE stia sa isi analizeze adversarii si sa ii cunoasca inainte de a se aseza in fata tablei de sah.

Cel mai mare regret al DOAMNEI SAHULUI in ROMANIA a fost ca nu a putut face mai mult pentru ca acest joc al mintii sa fie mai bine promovat in tara noastra.

Dansa a luptat tota viata pentru promovarea SAHULUI in scoli. A existat o discutie in PARLAMENTUL ROMANIEI si atat. La noi CA-N ROMANIA.

Daca am fi ajuns o tara dezvoltata am fi stiut ca SAHUL este o materie care se preda si in scoli. E drept, OPTIONAL dar apoi cine dovedeste ca are talent poate merge pe drumul performantei.

Stiati de pilda ca in CHINA elevii claselor INTAI si A DOUA studiaza in mod obligatoriu sahul? Si de abia in clasa a treia devine o materie optionala? In GERMANIA, ANGLIA , ELVETIA copiii invata sa deprinda tainele SAHULUI.

SAHUL sportul mintii formeaza caractere si da pe mai departe  STILUL celui ce devine MATUR. Un copil care joaca sah stie sa isi tina promisiunile este invatat sa tina cont de o anumita perioada de timp. Si invata sa actioneze intr-o perioada de timp data.

Doamna ELISABETA POLIHRONIADE spunea  ca NU A REGRETAT alegerea de a-si dedica intrega viata sportului mintii SAHULUI.

"DACA MAINE AS LUA-O DE LA CAPAT SI MI S-AR DA UN PALAT SI ORICAT DE MULTI BANI DAR MI S -AR REFUZA SAHUL si CALATORIILE AS REFUZA CATEGORIC."

PENTRU CA SAHUL si CALATORIILE i-au calauzit drumul in viata. Si NU A REGRETAT DRUMUL ALES IN VIATA.

A cunoscut o multime de oameni ilustri si multi i-au devenit prieteni. A iubit VIATA si OAMENII si in mod special copiii. Si MUZICA.

STIA sa cante la pian si chiar detinea unul . Daca nu ar fi facut sah ar fi facut muzica. UN OM, un ARTIST adevarat a pierdut ROMANIA.

Intr-o ROMANIE sufocata de griji si datorii in care aproape ca a disparut si SPERANTA cui sa ii mai pese de CULTURA, ARTA si SPORT? De EDUCATIE ? Cum sa fie SAHUL materie optionala in ROMANIA?

De unde bani ? COPIII ROMANIEI  sunt niste copiii nefericiti intr-o mare parte. La noi ei invata pe un ger de crapa si pietrele daramite oamenii cu paturi in ferestrele sparte.

La noi mor copiii pentru ca nu exista toalete ci haznale in curtea scolii. La noi copiii merg sute de kilometri in frig pentru a putea ajunge sa invete. Si chiar unii invata si doresc sa isi depaseasca conditia.

ELISABETA POLIHRONIADE a mers pe drumul ei si a vazut DEPARTE. De ce ? Ca sa atingi performante trebuie sa vezi CAT MAI DEPARTE.

Oare cu ce piese ii placea doamnei ELISABETA sa joace ?  Desigur cu piesele albe. Si cum sa nu ii placa DAMA ALBA? S-a batut toata viata caci asta a invatat-o SAHUL.

Caci  SAHUL este o BATALIE COMPLEXA iar piesele de sah sunt aproape PERSOANE fiecare cu individualitatea sa si cu puterea sa. Era fascinata doamna ELISABETA POLIHRONIADE de PION.

Aceasta piesa declarata cea mai slaba care are puterea de a se transforma si de a ajunge CEA MAI IMPORTANTA PIESA.

Inainte de a se casatori doamna ELISABETA POLIHRONIADE se numea ELENA IONESCU.

Asadar ELENA IONESCU devenita ELISABETA POILHRONIADE a devenit REGINA. Asa cum englrezii o au pe DIANA printesa ININIMLIOR si noi o avem pe REGINA SAHULUI ,ELISABETA POLIHRONIADE.

Intre pasiunile REGINEI se numarau matematica, literatura, filozofia, natura si animalele. Putini stiu ca doamna ELISABETA a sprijinit dintotdeauna cauza animalelor si a mediului inconjurator.

Si avea un simt al umorului apreciat de cei dragi colegi si prieteni.

Nu s-a abatut de la REGULILE SAHULUI acest sport nobil. In ce sport nu incepi partida fara a da mana cu adversarul? IN SAH, desigur.

ELISABETA avea toate calitatile unei ADEVARATE CAMPIOANE. INTUITIE, PUTERE DE CONCENTRARE, ELEGANTA, STIL, PERSEVERENTA, ORIGINALITATE.

Nobletea sportului mintii a innobilat-o pe marea doamna ELISABETA care stia sa isi cunoasca sa isi respecte adversarii. Si apoi de cate ori a strigat "PIESE TOUCHEE", "PIESE TOUCHEE".

Indiferent daca stiti sa jucati sah sau acum va veti apuca nu ar fi rau sa cititi cartile scrise de doamna ELISABETA POLIHRONIADE.

SAHUL PENTRU TOTI 1984

TIBERIU RADULESCU- PRIMII PASI IN SAH  1982

64 de PREMII DE FRUMUSETE In SAH 1990

OLIMPIADELE IN ALB si NEGRU 1976
a-murit-elisabeta-polihroniade-doliu-in-lumea-sahului

Dupa ce a incheiat activitatea de jucatoare ELISABETA POLIHRONIADE a devenit ARBITRU de SAH.

PREMIILE OBTINUTE de-a lungul carierei sunt marturia TALENTULUI si a PROFESIONALISMULUI.

La INDIVIDUAL ELISABETA POLIHRONIADE a obtintut premiul I si premiul al treilea la CAMPIONATUL EUROPEAN de la URNJAKA BANJA, IUGOSLAVIA in 1971.

Cu ECHIPA NATIONALA a ROMANIEI a obtinut cel de-al doilea loc la SKOPLIJE, IUGOSLAVIA in 1972. Primele doua locuri LOCUL I si LOCUL al II-LEA la MEDELIN, COLUMBIA in 1974.

LOCUL al treilea la SALONIC  in GRECIA in 1982. LOCUL 2 in OBERHANSEN GERMANIA si LOCUL al treilea in DUBAI in EMIRATELE ARABE UNITE.

In calitatea de ARBITRU INTERNATIONAL domana ELISABETA POLIHRONIADE a participat la  peste 60 de CAMPIONATE INTERNE si INTERNATIONALE.

A primit ORDINUL MERIT SPORTIV in 1967 si MEDALIA NATIONALA SERVICIU CREDINCIOS in anul 2000. ELISABETA POLIHRONIADE este singura sportiva din ROMANIA care a fost trecuta in CARTEA DE AUR a FIDE.

ELISABETA POLIHRONIADE a adus ROMANIEI 9 medalii olimpice . Este una dintre cele mai daca nu chiar cea mai longeviva sportiva. A participat la 18 OLIMPIADE.

La aceste OLIMPIADE a participat de 10 ori ca JUCATOARE si de 8 ori in calitate de ARBITRU. A obtinut titlul de CAMPIOANA a ROMANIEI in anii 1966,1967,1970, 1971, 1972, 1975, 1976, 1977, 1978.

LA CAMPIONATUL DESCHIS al AUSTRALIEI in 1987 a obtinut atat locul I cat si locul al II-lea. Nici la MONTREAL, CANADA nu a plecat fara medalii.

JAPONIA, MACEDONIA, IUGOSLAVIA,CANADA,AUSTRALIA,BRAZILIA toate aceste tari le-a vazut. ELISABETEI ii placea sa calatoreasca. Nu isi putea imagina viata fara SAH si CALATORII.

La CAMPIONATUL MONDIAL prin corespondenta a obtinut locul al patrulea. A colindat lumea in lung si lat a fost prezenta la 18 olimpiade a adunat peste 150 de turnee internationale.

ELISABETA POLIHRONIADE a devenint MAESTRA INTERNATIONALA in 1960 si MARE MAESTRA INTERNATIONALA in 1982.

S-a implicat in actiuni de suport pentru animale fiindu-i tare dragi. Nici la necazurile mediului nu sta privind ci se implica.

In TVR  a realizat emisiuni in perioada 1960 si 1967. A fost si DIRECTOR al EDITURII EPOL. A lucrat si ca EDITOR in cadrul aceleiasi edituri.

EDITOR si DIRECTOR al REVISTEI ROMANE DE SAH GAMBIT in 1992, si de asemenea VICEPRESEDINTE AL FEDERATIEI ROMANE DE SAH 1995-2002.

CO PRESEDINTE al SCOLII INTERNATIONALE DE SAH KARPOC 1995, PRESEDINTE AL FUNDATIEI GAMBIT 1996, VICEPRESEDINTE  Al U INTERNATIONALE DE SAH, CO PRESEDINTE al FEDERATIEI ISCOR 2004.

O VIATA DE OM dedicata marii sale pasiuni SAHUL si o multitudine de activitati care au demonstrat talentul si caliatile de SPORTIV si OM. In vremurile comunismuslui in ROMANIA nu exista NOTIUNEA de VEDETA.

Dar doamna ELISABETA POLIHRONIADE a fost mai mult de o VEDETA.
A fost o MARE DOAMNA. In sport si in viata.

NU VIATA IMITA SAHUL ci INVERS spunea marea DOAMNA a SAHULUI. A avut ocazia sa joace cu piese din diverse materiale:jad, lemn, materiale pretioase.

Modesta si cu un ascutit simt al umorului ELISABETA POLIHRONIADE spunea ca ar putea juca SAH si cu FRUNZELE.

A fost si MEMBRA DE ONOARE a  FEDERATIEI PENTRU PROTEJAREA ANIMALELOR si MEDIULUI INCONJURATOR.

Maine 25 ianuarie 2016 trupul neinsufletit al ELISABETEI POLIHRONIADE va fi depus la BISERICA DOMNITA BALASA din BUCURESTI.

Toti cei care au iubit-o si respectat-o isi vor putea lua ramas bun de la extraordinara noastra CAMPIONA, MAESTRA INTERNATIONALA,MAREA DOAMNA a SAHULUI ROMANESC.

Familia indoliata , prietenii si publicul o vor conduce pe ultimul drum pe MAREA DOAMNA marti 26 ianuarie 2016  la MANASTIREA CERNICA.

DUMNEZEU SA O IERTE si SA O ODIHNEASCA! RAMAS BUN,ELISABETA POLIHRONIADE!

ELISABETA POLIHRONIADE va putea juca SAH si cu frunzele acum! S-a dus MAREA DOAMNA, REGINA SAHULUI din ROMANIA! Ne-a facut mandri ca suntem ROMANI!

Iar noi ii vom pastra amintirea vie. Si poate cineva se eva gandi sa promoveze in continuare SAHUL in scoli, licee. A fost VISUL DOAMNEI.!

CINE VA MAI STRIGA PIESE TOUCHEE, PIESE TOUCHEE?
MAI POTI CITI