Treceți la conținutul principal

Reteta Ciorba de Ciocanele un fel de pomana a porcului cu zeama de varza si sorici

La romani doua ciorbe au mare trecere, ciorba de burta si bineinteles ciorba de ciocanele. Si nu degeaba am scris in titlu: "un fel de pomana porcului", daca va ganditi la faptul ca ciorba de ciocanele se face din picioarele de porc, din sorici si limba.

Dupa cum spunea regretatul Radu Anton Roman, ciorba de ciocanele  este cu siguranta cea mai munteneasca dintre ciorbe dupa cea de burta, un fel de pomana porcului cu multa zeama, fierbinte ca si sudul Baraganu-lui.  Si nu in ultimul rand, ciorba de ciocanele e accesibila tuturor!

Ingrediente reteta Ciorba de Ciocanele
1 ceapa sanatoasa 
1 morcov
1 telina
1 pahar de orez
reteta ciorba de ciocanele de porc cu zeama de varza
250 ml zeama de varza (aici sta tot secretul unei ciorbe de ciocanele reusite)
leustean, patrunjel
1kg de picioare de porc
1 kg de cozi de porc,
limba si urechi,
sorici de porc
2 kg oase de vita

Preparare Reteta de Ciorba de Ciocanele

Se curata bine, se oparesc si se portioneaza, plus oasele vita sparte se pun la fiert in 3 kg de apa proaspata.

Se spumeaza fiertura din cand in cand. Se toaca ceapa, morcovul si telina si impreuna legumele se pun la fiert impreuna cu carnea.

Se spala bine orezul. Dupa 1 1/2 ore se scot oasele de vita, se adauga orezul si zeama de varza, care vor fierbe impreuna inca o jumatate de ora.

Se toaca marunt leusteanul, patrunjelul si se presara in ciorba de ciocanele pentru o savora deosebita si o prospetime destoinica.

Si apropo de leustean si proprietatile lui culinare si vindecatoare.

Nu se stie exact cand a ajuns sa fie folosit leusteanul pe teritoriul tarii noastre, însa a fost foarte bine adoptat, devenind un medicament uzual, folosit de medicina populara în mai toate regiunile.

De tinut minte ca in Apuseni, fetelor aflate la pubertate li se dadea sa manânce dimineata turte de grâu cu leustean verde, ca sa fie ferite de „ispitirile necurate”.

Uleiurile volatile si substantele amare pe care le contine leusteanul sunt un excelent stimulent digestiv si maresc în mod armonios pofta de mancare.