14 Noiembrie Ziua Dobrogei! Dobrogenii sarbatoresc Ziua în care Dobrogea revenea la patria-mama

Ziua de 14 noiembrie a intrat în calendarul sarbatorilor publice ale Romaniei. De ce in aceasta zi se sarbatoreste Ziua Dobrogei? Ei bine, ziua de 14 noiembrie are o semnificatie speciala pentru Dobrogea.

La 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la patria-mama. Romania a preluat administratia Dobrogei de Nord de la Rusia in data de 14 noiembrie 1878, cand trupele române au trecut Dunarea spre a lua în posesie noua provincie.

In acea zi de neuitat, printul Carol a lansat din Braila „Proclamatia catre dobrogeni” si „Inaltul ordin de zi” catre armata, iar primele unitati militare au trecut Dunarea pe la Braila si Galati, fiind intampinate peste tot in Dobrogea cu o imensa bucurie.

Printul Carol a tinut si el sa puna piciorul pe pamantul Dobrogei in ziua istorica de 14 Noiembrie 1878. Trecand Dunarea cu o salupa de la Braila la Ghecet, Carol a asistat impreuna cu I.C. Bratianu la serviciul bisericesc oficiat de Vladica Melhisedec.

program manifestari ziua dobrogei 14 noiembrie 2015

G. Ghica si N. Opran, primul la Constanta, iar cel de-al doilea la Tulcea. N. Catargiu a fost desemnat responsabil cu trecerea teritoriului dintre Dunare si Marea Neagra in stapanire romaneasca.

Iata proiectul programului Zilei Dobrogei 14 Noiembrie 2015

Ora 10.00:  Te Deum
Locul desfasurarii: Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel
Participa: sefii cultelor religioase si oficialitatile de la nivel central si local

Ora 11.00: Alocutiuni ale oficialitatilor centrale si locale
Locul desfasurarii: Piata Ovidiu
Sustin alocutiuni: autoritatile de la Bucuresti, prefectul judetului, presedintele CJ si primarul
Nota: în timpul sustinerii alocutiunilor se va proiecta pe un ecran filmul Razboiul pentru cucerirea Independentei de stat a României (film de epoca din arhiva TVR)

Ora 11.30: Spectacol cultural-artistic
Locul desfasurarii: Piata Ovidiu
Participa: ansambluri folclorice românesti si cele ale etniilor din Dobrogea

Ora 12.30: Hora participantilor la eveniment

Simpozion Stiintific 14 noiembrie – Ziua Dobrogei
Locul desfasurarii: Universitatea „Ovidius” din Constanta – Facultatea de Istorie si Stiinte Politice

Semnificatia datei de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei

In saptamâna 9-13 noiembrie, profesorii de istorie ai institutiilor de învatamânt preuniversitar din judetul Constanta vor prezenta elevilor, la ora de istorie, semnificatia datei de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei

Autoritatile municipale, orasenesti si comunale din judetul Constanta se vor implica în organizarea festivitatilor dedicate datei de 14 noiembrie – Ziua Dobrogei dupa urmatorul program:

Ora 10.00: Te  Deum

Ora:11.00: Alocutiuni ale oficialitatilor locale

Ora 11.30-12.30: Spectacol cultural-artistic
MAI POTI CITI