Wiki Mancarea cu Nanotehnologie: Nanoelementele măresc eficienţa E-urilor. De ce sa ne pese de alimentele cu nanotehnologie?

Nanotehnologia promoveaza transportul alimentelor proaspete si procesate pe distante din ce în ce mai mari.

Insa nanotehnologia se foloseste si in produsele cosmetice. De exemplu, Autoritatea pentru Protectia Mediului din Noua Zeelanda obliga producatorii sa treaca nanomaterialele din componenta cremelor de soare.

Revenind la mancarea cu nanoelemente, este cert ca deocamdata, nu exista nicio informatie care sa lege nanoalimentele de sanatatea organismului uman.

Masurand a miliarda parte dintr-un metru, nanoparticulele si-au gasit destul de iute locul in industria alimentara internationala.
nanoalimentele bune sau rele pentru sanatate
Wiki Mancarea cu Nanotehnologie

Incepand de anul acesta, produsele alimentare comercializate in România vor avea o inscriptie speciala, daca au ingrediente realizate prin nanotehnologii.

In anul 2005, reprezentantii Grupului de Consultanta Helmut Kaiser, lider mondial în pro-nanotehnologie, au declarat ca aproximativ 300 de nanoalimente erau disponbile pe piata la nivel global, estimand ca piata in sine valora 5,4 miliarde de dolari in SUA. 

Prin “nanomaterial fabricat” se întelege un ingredient produs prin nanotehnologie, ce contine unul sau mai multe elemente de dimensiuni de ordinul a 100 nanometri (un metru are un miliard de nanometri).

Nano-invelisurile alimentare, completate cu un cod de bare, pot identifica nu doar  o alterare timpurie, dar au capacitatea de a îmbunatati si gustul alimentelor.

Nanoelementele maresc eficienta E-urilor. Astfel, alimentele au o durata de viata mai lunga, lucru indispensabil în industria alimentara actuala.

Din investigatiile realizate la nivel mondial, produsele in care se gasesc nanoparticule sunt: 
 • Suplimente nutritionale
 • Pasta de dinti
 • Guma de mestecat
 • Produse din zahar caramelizat
 • Paine si fulgi de porumb (contin nanoparticule de carbon)
 • M&M
 • Jello Banana Cream Pudding
 • Vanilla Milkshake Pop Tarts
 • Betty Crocker Whipped Cream Frosting
 • Nestle Original Coffee Creamer
 • Apa purificata
De fapt nanoparticule manufacturate, nano-emulsii si nano-capsule sunt acum gasite în chimicale agricole, alimente procesate, ambalaje alimentare si materiale care intra în contact cu alimentele cum ar fi containere de înmagazinare, tacâmuri, vesela.

Cercetatorii au creat un sortiment nou de sare care are un continut de sodiu mai redus. NanoSarea are acelasi gust, dar mai putina sare. In acest fel, chipsurile, al caror principal cusur este cantitatea mare de sare, vor avea in compozitie nano-sare.

In cadrul Uniunii Europene, in calitate de ingrediente nano autorizate, exista doi aditivi.

Acestia sunt E 551, dioxid de siliciu, utilizat frecvent in alimente sub forma de pudra, cum ar fi zahar, sare, condimente si E 174, nanoargint, un colorant care se poate folosi in producerea dulciurilor.

In momentul de fata, mai multe firme introduc elemente de nanotehnologie în produse farmaceutice si aditivi alimentari, care accentueaza sau produc maladii si boli foarte grave.

Proprietatile nanoparticulelor nu sunt aceleasi care guverneaza fizica particulelor mari.

E greu de spus cum influenteaza organismele vii, fara o cercetare minutioasa.

Lantul de restaurante McDonald’s este singurul care „nu agreeaza” nanoparticulele nici in produsele alimentare, nici pentru pungi, nici pentru jucarii.

Dar este o exceptie... momentana.