1 martie Ziua Martisorului Zodia Pesti - 1 martie semnificatia zilei in care daruim Martisoare femeilor din viata noastra

Oamenii nascuti pe 1 martie de Martisor prefera sa fie destinsi, sa rada si sa se bucure de timp intr-un mod lejer, sa evite problemele mai ales in viata personala.

Cei nascuti la 1 martie de ziua martisorului trebuie sa invete sa infrunte problemele interpersonale si sa le rezolve in loc sa se impacienteze sau poate chiar sa devina respingatori.

Persoanele celebre nascute in ziua de 1 Martie: Harry Belafonte, Yitzhak Rabin, Thomas Anders.

Dincolo de obiceiuri si traditii, martisorul de 1 Martie reprezinta o intrupare a bucuriei, a dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii.

Referitor la traditiile si semnificatia zilei de 1 Martie are o bogata incarcatura comerciala, incarcatura ca o depaseste de multe ori pe cea traditionala.
1 martie Ziua Martisorului Zodia Pesti semnificatii traditii

O legenda veche spune ca, atunci cand se afla la pascut cu turma sa de oi, Baba Dochia, a legat un fir de ata de o para gasita din intamplare pe islaz chiar in ziua de 1 martie.

Astfel, aceasta a devenit prima persoana din istorie care a purtat un martisor la inceput de primavara.

Din acest motiv, in unele regiuni nu se lucreaza in ziua de 1 Martie, pentru a nu o supara pe Baba Dochia, care va trimite iarna si gerul inapoi.

Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta in general unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric.

Initial, martisorul de 1 Martie era o moneda din aur sau din argint, la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite (unul rosu si altul alb). Mai mult, exista credinta, conform careia, aceasta martisorul-amuleta aduce noroc si fericire in viata.

In traditie, fetele purtau martisorul de 1 martie timp de douasprezece zile la gât, dupa care-l prindeau în par si-l tineau astfel pâna ce înflorea primul pom (de obicei, pâna la sfârsitul lunii martie).

Sa nu uitam ca la geto-daci anul nou incepea in data de 1 martie. 

Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna.

Martisorul de 1 Martie era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

În unele zone, scopul purtarii Martisorului de 1 Martie este sa-ti apropii soarele. Asa te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta în putere, frumusete, veselie si sanatate, cinste si iubire.

Daruind un martisor  de 1 Martie este ca si cum ai darui o farama de soare.

Astazi, ziua de 1 Martie e o adevarata comoara pentru comerciantii ambulanti care iti iau ochii cu fel si fel de “martisoare”, fara a cunoaste insa adevaratul legenda traditionalului martisor romanesc.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României si Moldovei, pomii sunt împodobiti de martisoare.

În Transilvania, martisoarele de 1 Martie se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se considera ca astfel se vor speria duhurile rele.


Comentariile sunt inchise