"Furtul" din casetele de valori din Ploiesti vedeta lui Gadea la Sinteza zilei si Noul Cod Penal

Mare scandal cu presupusul "furt" din casetele de valori de la o banca din Pitesti.

Casete de valori din care s-ar fi furat in total milioane de euro, lire sterline, dolari, aur etc.

Ce se poate pastra intr-o caseta de valori?

In casetele de valori se pot pastra:      
  • bijuterii din metale si pietre pretioase
  • bilete de banca si valuta cash        
  • diverse colectii (de monede românesti si straine, obiecte istorice vechi etc)        
  • documente de valoare         
  • obiecte fara valoare determinata         
  • testamente         
  • titluri, actiuni, obligatiuni, certificate de proprietate, certificate de depozit etc
Banca nu gestioneaza bunurile sau banii depusi intr-o caseta de valori, asadar acestea nu apar in
furt casete valori ploiesti bcr
conturile bancii sau in alte registre. Deci "pagubitii" trebuie sa demonstreze ca au avut acele sume imense depozitate acolo si desigur provenienta lor.

Casetele de valori garanteaza anonimitatea pentru ca majoritatea clientilor care recurg la casete de valori doresc ca nimeni sa nu stie ce se afla in acele casete de valori. Este unul din motivele pentru care apeleaza la acest serviciu al bancilor.

Bancherul nu este responsabil de bunurile clientului dintr-o caseta de valori si nici nu trebuie sa stie ce detine acesta acolo, cu alte cuvinte nu are niciun motiv sa stea langa client atunci cand acesta umbla la caseta. Dimpotriva, trebuie sa pastreze confidentialitatea clientului.

Clientul nu trebuie sa spuna ce bunuri sau ce valori sunt în casuta de valori, însa i se pune la dispozitie o lista de bunuri care nu pot fi pastrate în casutele de valori ale bancii.

Reprezentantul bancii nu poate avea acces la continutul casetei de valori doar cu cheia sa.

Singura modalitate prin care bunurile dintr-o caseta ar putea fi furate este prin efractie, precum spargerea respectivei casete de valori de catre cineva care a obtinut accesul in respectiva zona.  Acest lucru se poate insa verifica, intrucat in zona casetelor exista camere de supraveghere video.

Noul COD CIVIL si regimul casetelor de valori.

Art. 2.197. Deschiderea casetei de valori.
(1) In cazul in care caseta este inchiriata mai multor persoane, oricare dintre acestea poate cere deschiderea casetei, daca nu s-a stipulat altfel prin contract .
(2) In caz de deces al clientului sau al unuia dintre clientii care foloseau aceeasi caseta, prestatorul, odata ce a fost instiintat, nu poate sa consimta la deschiderea casetei decat cu acordul tuturor celor indreptatiti sau, in lipsa, in conditiile stabilite de instanta de judecata .
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator si in cazul incetarii sau reorganizarii persoanei juridice. In acest caz poate solicita deschiderea casetei de valori administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar.

Art. 2.198. Deschiderea fortata a casetei de valori.
(1) La implinirea termenului prevazut in contract, dupa expirarea unei perioade de 3 luni de la notificarea adresata clientului, prestatorul poate cere instantei de judecata, pe cale de ordonanta presedintiala, autorizarea de a deschide caseta de valori. Notificarea clientului se poate face prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire la ultimul domiciliu sau sediu adus la cunostinta institutiei de credit .
(2) Deschiderea casetei de valori se face in prezenta unui notar public si, dupa caz, cu respectarea masurilor de prudenta stabilite de instanta.
(3) Instanta de judecata poate, de asemenea, sa dispuna masuri de conservare a obiectelor descoperite, precum si vanzarea acestora in masura necesara acoperirii chiriei si cheltuielilor efectuate de prestator, precum si, daca este cazul, a prejudiciului cauzat acestuia.
MAI POTI CITI