Dans indian traditional: Odissi dance - muzica orientala spirituala

Dans indian traditional: Odissi intr-o interpretare deosebita.

ODISSI este unul dintre cele 8 dansuri traditionale din India.

Videoclipul de mai jos reprezinta: Mangalacharan, cautarea binecuvântarii Domnului Ganesha pentru a îndeparta obstacolele.

Aceasta secventa de dans special, marcheaza intrarea de dansatoarelor Odissi pe scena.Video Dansuri Traditionale Indiene

Odissi este dansul statului estic Orissa si este considerat cel mai vechi dans, dupa surse arheologice.

Dansul Odissi se distinge de celelalte dansuri prin faptul ca pune accent pe miscarea independenta a capului, pieptului si pelvisului.

Stilul Odissi poate fi vazut ca un amestec de detalii estetice si tehnice.
youtube dansuri indiene clasice odissi dance

Dansul Odissi se caracterizeaza prin fluiditatea bustului în partea de sus (valurile oceanului pe malurile orasului Puri) si gratia gesturilor si încheieturilor (leganarea palmelor), juxtapunându-se miscarilor ferme ale picioarelor (bataia de inima a Pamântului mama).

Formele de dans clasic indian se bazeaza atât pe ritm, cât si pe jocul actoricesc, care presupune o poveste.

Dansurile ritmice ale stilului Odissi sunt numite batu/sthayi (fundament), pallavi (înflorire) si moksha (eliberare). Dansurile care presupun interpretarea unui rol se numesc abhinaya.

O caracteristica unica este coroana pe care dansatoarele Odissi o poarta cu mândrie, cu trimitere la iubirea dintre Radha si Krishna. Saree-ul este si el înfasurat diferit de alte forme de dans, fiind în culori vii precum rosu, oranj, violet sau verde.

Asta chiar daca multi spun ca Bharatanatyam este liderul absolut al tuturor formelor de dans clasic indian: Odissi, Kuchipudi, Kathak, Mohiniyattam, Kathakali.
MAI POTI CITI