Cosmina Stratan,de la rolul de debut la Premiul de la Cannes,WIKI

COSMINA STRATAN este REVELATIA de la CANNES 2012. A luat premiul pentru cea mai buna interpretare feminina in filmul "DUPA DEALURI" a regizorului CRISTIAN MUNGIU. Cine este aceasta fata care a cucerit pretentioasa lume a cinematografiei?

wiki cosmina stratan 2012 cannes vedete blog
"Frumoasa bruneta cu ochi tristi se confrunta cu nebunia obscurantista a unei comunitati de calugarite si cu dragostea absoluta si incapatanata pentru prietena ei. Ii dorim aceeasi cariera". Asa titra jurnalul de croazeta de la CANNES despre uluitoarea actrita COSMINA STRATAN.

Da, COSMINA STRATAN a fost o revelatie pentru straini dar nu si pentru parintii ei care au sprijinit-o in orice alegere facuta. EMIL STRATAN, tatal Cosminei spune ca intr-un singur rand nu a fost de acord cu decizia fetei lui, atunci cand dupa trei ani si jumatate, COSMINA a rupt legaturile cu muzica si violoncelul.

Azi mai canta la violoncel doar pentru zile aniversare din familie si pentru prietenii ei. COSMINA STRATAN s-a nascut la IASI in anul 1988. In copilarie era de neoprit precum argintul viu. Canta, recita versuri si in general nu avea stare. Poate de aceea, parintii sai spun despre COSMINA ca a fostintr-o continua cautare a ceea ce vroia sa devina. Dar acum s-a oprit pentru ca si-a gasit drumul.

Intalnirea cu celebra OLGA TUDORACHE i-a schimbat drumul. Dupa ce a lucrat o perioada in orasul natal ca reporter, COSMINA vine la BUCURESTI. Aici intra in televiziune la ANTENA 3 si lucreaza ca reporter. Pregatea un material de cultura cand a intalnit-o pe marea doamnaa teatrului romanesc, cea prin mainile careia au trecut generatii de actori talentati si speciali.

Numai cine nu a stat vreodata cu doamna OLGA TUDORACHE fata in fata nu isi imagineaza cat de coplesitoare poate fi intalnirea cu acest monstru sacru. Nu e de mirare ca de atunci ceva ca o scanteie s-a aprins in sufletul COSMINEI. Nu si-a dorir nimic mai mult decat sa dea admiterea la TEATRU si sa devina actrita.

Habar nu avea COSMINA ce ii pregatise destinul. Dupa ce a vazut un anunt in ziar ca se fac  selectii pentru casting la un film de-al regizorului CRISTIAN MUNGIU, s-a prezentat. De dragul numelui regizorului care insemna ceva pentru ea. Cel putin macar faptul ca era nascut tot la IASI.

COSMINA da proba dar nu cu regizorul MUNGIU. Iata ce spune COSMINA: " Secventa pe care am jucat-o a fost dificila. E foarte greu sa dai tot ce ai mai bun in tine in fata unui strain" Apoi  inconjurata de parinti a trait bucuria de a fi fost acceptata sa joace primul rol din viata ei chiar in filmul regizorului pe care il respecta. COSMINA s-a simtit libera.

Norocul COSMINEI a fost ca regizorul MUNGIU si-a dorit din tot sufletul un nume necunoscut, o fata noua si nu o actrita consacrata. Iar forta COSMINEI de a genera emotie este coplesitoare. Personajul VOICHITA interpretat fantastic de COSMINA l-a cucerit pe regizor si apoi lumea intreaga,

 Festivalul de la CANNES a fost pentru COSMINA un tumult de emotii. Asa ne-a spus tatal COSMINEI care a apucat sa vorbeasca foarte putin la telefon. cu fata lui cea premianta. Era obosita COSMINA. Si de aici incolo o asteapta o lume de  vise, de noi roluri si munca sustinuta.

E ca la box. COSMINA STRATAN a cucerit lumea cat ai clipi in primul rol de debut, a castigat trofeul de la CANNES, acum e datoare sa isi apere premiul mare cat cetura de aur la box. ACTORIA este de acum singurul drum pe care si-l doreste.

Foto Cristina Stratan
Extrem de emotionata de premiul primit , COSMINA a tinut sa multumeasca din inima regizorului CRISTIAN MUNGIU. Si chiar daca nu a rostit cu voce tare un cuvant de multumire ii datoreaza asta OLGAI TUDORACHE. E un mare noroc sa intalnesti in viata oameni. cu adevarat mari care sa iti arunce o lumina si o scanteie. Si sa iti gasesti drumul in viata.

Ce mai face COSMINA in timpul liber? Asculta muzica lui TOM WAITS dar si pe cea a lui LEO DODIN.
Se uita cu nesat la actori precum : DANIEL DAY LEWIS, PETER BROOK sau JAVIER BARDEM care sunt negresit doar o parte a actorilor pe care ii admira. Insa pe acestia ii simte mai aproape de sufletul ei.

Ii intelegem alegerile si trebuie sa fii ambitioasa sa poti sa aspiri sa ajungi sa ai roluri precum a celor enumerati. Dar COSMINA  parca a aplicat un knock-out zdrobitor filmului. Primul meci, primul rol si prima victorie. Este o campioana care se declara indragostita de cafeaua STARBUCKS.

Sambata 2 iunie 2012 COSMINA STRATAN va pasi cu emotie alaturi de intreaga echipa a filmului" DUPA DEALUR"I la premiera din Romania a filmului. Acolo sunt asteptati parintii, prietenii COSMINEI dar si toti iubitorii filmului romanesc. Vor avea ocazia sa ii vada in carne si oase pe romanii premiati la CANNES.

Pentru curajul si indrazneala de a parasi drumul jurnalismului si a incerca un drum nou care ne-a adus bucurie in suflete, COSMINA STRATAN iti multumim! A ramas televiziunea fara un reporter tenace dar a castigat cinematografia romaneasca o actrita speciala!  BRAVO, COSMINA!

Te asteptam si in anii ce urmeaza. Sa devii din promisiune o certitudine!
MAI POTI CITI