Biografie CRISTIAN MUNGIU, romanul care a cucerit CANNES-ul pentru a doua oara

CRISTIAN MUNGIU este regizorul roman care a cucerit Premiul pentru cel mai bun scenariu , pentru filmul "DUPA DEALURI"- "BEYOUND THE HILLS" la festivalul de la CANNES editia 2012.

Wiki Cristian Mungiu Cannes 2012
Cu siguranta ar fi meritat chiar marele premiu dar nu a fost sa fie. Cristian MUNGIU a castigat marele premiu PALME D'OR in 2007 cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Atunci a descoperit-o lumea pe ANA MARIA MARINCA.

Pentru filmul "DUPA DEALURI" a preferat sa lucreze cu debutante. Se pare ca maestrului MUNGIU ii place sa faureasca destine si  sa ne propuna noi nume de actrite. Debutantele lui MUNGIU sunt din IASI si au reusit sa obtina amandoua premiul pentru cea mai buna interpretare feminina.

Numele lor sunt : CRISTINA FLUTUR si COSMINA STRATAN.


Lui CRISTIAN ii place sa lucreze degajat. Considera castingurile doar sansa de a vedea daca actorii alesi sunt potriviti pentru filmele si proiectele sale. Nu e vorba de  teste sau examene. Pentru ultimul sau proiect " DUPA DEALURI" a lucrat in conditii extrem de grele. S-a filmat la CAMPINA si la BUCURESTI pe timp de iarna la temperaturi de minus 17 grade .

Filmarile au inceput in 2011 in decembrie. S-a filmat la foc continuu si aproape ca in termenul limita a fost gata pentru a fi inscris la FESTIVALUL DE LA CANNES. CRISTIAN MUNGIU spune ca daca ai castigat un PALME D'OR asta nu inseamna ca automat vei fi invitat. si la alte editii. Nu , acolo esti invitat doar daca ai de spus o poveste interesanta.

Sa ascultam ce spune regizorul despre filmul care i-a adus premiul pentru cel mai bun scenariu. "Fiecare scena este filmata  dintr-o data, fara duble, indiferent cat de lunga sau scurta si complicata este ea. Filmul nu are muzica, amandoua deciziile le-am luat in scopul de a face autorul cat mai putin vizibil si de a ii da spectatorului senzatia ca el decide ce este sau ce nu este important. La fel ca in 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, in "DUPA DEALURI" este vorba de doua fete aflate intr-o relatie speciala si un barbat care le influenteaza vietile."

"Filmul isi propune sa vorbeasca despre efectele secundare pe care le are religia ,interpretarea ei in mod textual, despre spiritul crestinismului in contrast cu stricta respectare a regulilor si poruncilor impuse de biserica si nu in ultimul rand despre indiferenta, despre cum anii comunismului si cei 20 de ani de dezamagiri de dupa au afectat simtul moral al oamenilor."

CRISTIAN MUNGIU isi doreste nespus de mult ca tinerii sa invete sa iubeasca filmul romanesc. Pentru ei, nu mai exista nimic in afara filmelor americane. Practic audienta filmelor romanesti este zero. De abia daca se aduna zece mii de doritori in timp ce pentru un film american doritorii se aduna in cifre ametitoare. Si sa fim seriosi cat de mult se investeste in cinematografie, in educatia tinerilor?

Practic iubitorii filmului romanesc aproape ca aduna o mana de oameni. Dar CRISTIAN MUNGIU spera ca situatia se va schimba. Dupa 18 luni incare a lucrat la filmul care i-a adus premiul pentru scenariu simte nevoia unei vacante.

Vor urma apoi noi proiecte si noi cautari . Si in principal si cautarea de asociati . Producerea unui film implica multe cheltuieli. Cristian MUNGIU, dupa castigarea premiului Palme D'OR spune ca a reusit sa gaseasca bani mai usor. E trist sa fii recunoscut mai mult in strainatate decat in propia tara.

In rest, CRISTIAN nu prea vorbeste de viata lui. Intuim totusi ca este un barbat sensibil si foarte atent la oameni. In fapt, CRISTIAN iubeste oamenii. Si adora sa isi petreaca timpul observandu-i.

Si noua ne face placere sa vedem ce mai poate inventa, ce proiecte are un regizor castigator la CANNES.


Trailer: "Dupa dealuri" (2012) | "Au-delà des collines" | "Beyond the Hills"Regia: Cristian Mungiu Cu: Valeriu Andriuta, Cosmina Stratan, Catalina Harabagiu
Numele regizorului CRISTIAN MUNGIU este din ce in ce mai cunoscut in afara granitelor tarii. Restul e tacere.

CRISTIAN se intreba daca ar putea realiza un film despre oameni care tac.
MAI POTI CITI